Külföld

2011.03.21. 13:25

Tömegtüntetéssé vált egy temetés Szíriában

Több ezren tüntettek egy meggyilkolt tiltakozó temetése után a Damaszkusztól 120 kilométerre délre található Deraában hétfőn, s a várostól nyugatra található Dzsasszemben is több száz ember vonult utcára.

MTI

A biztonsági erők által vasárnap megölt 23 éves Raed al-Kerad temetéséről az emberek egyenesen az al-Omari mecset felé vették az irányt. "Forradalom, forradalom", "Isten, Szíria és szabadság - ez minden" - kiáltozta a tömeg. Szemtanúk beszámolója szerint az óváros bejáratánál fegyveresek állnak. Állítólag a szíriai igazságügyi miniszter is a helyszínre érkezett.
   
A szíriai tiltakozáshullám március 15-én, egy Facebook-felhívás nyomán kezdődött. A megmozdulásokon többeket őrizetbe vettek, az összecsapásokban vagy százan megsebesültek, legalább öten pedig meghaltak.
   
A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberjogi szervezet elítélte a túlzott erőszakot Szíriában, és felszólította a hatóságokat, hogy hagyjanak fel az éles lőszerek használatával a tiltakozók ellen.
   
Franciaország hétfőn arra kérte Damaszkuszt, hogy engedje szabadon a megmozdulásokon való részvételük miatt bebörtönzötteket, biztosítsa a lehetőséget a békés tüntetéshez, hallgassa meg a nép követeléseit, és léptessen életbe reformokat.
   
Szíriában 1963 óta szükségállapot van érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!