Kultúra

2012.04.26. 17:45

Gulliver Lilliputban - Énekes mese minden kortárs igyekezet nélkül

Az utóbbi öt év legnagyobb művészi vállalkozásának nevezte Horváth Károly igazgató a Griff Bábszínház közelgő, Gulliver Lilliputban című bemutatóját.

Magyar Hajnalka

A premier vasárnap 17 órakor kezdődik, így a társulatot lázas munkában találjuk. A direktor felfokozott várakozását   indokolja, hogy zeneszerzői minőségében is érintett, hiszen meseoperaként kerül színre Swift klasszikus története. Helyesebben annak feldolgozása.

- Megtiszteltetés számunkra, hogy Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő írta a darab librettóját, Boráros Szilárd tervezte a díszletet, a jelmezeket és a bábokat, a Jászai-díjas Árkosi Árpád pedig elvállalta a rendezést  - mutatja be a Lőrincz Zsuzsa dramaturggal és Pánczél Kristóf korrepetítorral kiegészülő alkotói csapatot Horváth Károly. - Örömmel írtam a zenét, hiszen a társulatban mindenki kitűnően énekel, a címszerepre pedig Molnár Róbertet hívtuk meg  Újvidékről, aki a maga 197 centiméterével igazán hiteles óriásként keltheti életre Gullivert a lilliputiak között.

- A szövegkönyv nem változtatja meg a regény alapvető történetét, szinte valamennyi kaland a gyerekek elé tárul, mégpedig Parti Nagy Lajos frenetikusan kitalált lilliputi nyelvezetével körítve  - kapcsolódik Árkosi Árpád rendező.  - A szereplők sora  kibővül egy udvari bolonddal, aki barátságot köt a főhőssel.  Ebben a kicsit elrajzolt, őrült világban  szinte egyedül ő tűnik normálisnak... 

A szerző  hűen önmagához és az eredeti regényhez  a  társadalmi hierarchia  ironikus kórrajzát adja,   minden bántó aktualizálás nélkül. A történet megmarad romantikus mesének, minden kortárs igyekezet nélkül.

Mivel a darabot végig éneklik, felmerül a kérdés, miként oldják ezt meg a bábokkal...

-  Ilyenkor a bábot mozgató színész az apró figura helyébe lép, ezért maszkok is szerepelnek az előadásban -  feleli.  - Ez a méretbeli kettősség végigvonul az előadáson, ráadásul azt az illúziót is meg kell őriznünk, hogy Gulliver mindenkihez képest nagy. És persze a lilliputiaknak is a látható, élvezhető mérettartományon belül kell maradniuk. Különleges feladat volt még a lilliputi nép, a tömeg megjelenítése, filmen azért könnyebb az ilyesmit ábrázolni. A bábtervezővel közös törekvésünk volt, hogy a gyerekek fantáziáját, képzeletét is hadra fogva, velük együtt alkossuk meg ezt a  furcsa világot.

Ami az előadás zenei megvalósítását illeti, úgy véli, kiemelkedő feladat hárul a társulatra. Ám edzésben vannak, hiszen Horváth Károly zeneszerző irányítása alatt rendkívül muzikálissá vált a csapat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!