Kultúra

2012.04.29. 11:06

Jól dalol a liliputi bolond...

Madárijesztő volt az Ózban, címszereplő a János vitézben és a Kinoppióban, most pedig Glimigrimet, az udvari bolondot alakítja a Gulliver Lilliputban című meseopera előadásában.

Magyar Hajnalka


Szilinyi Arnoldra, a zalaegerszegi Griff Bábszínház tagjára igazak a fentiek, akit kitűnő énekhangja kanyarított e kulisszák közé. Eredetileg a Hevesi Sándor Színház deszkáit célozta meg, de ma már nem bánja, hogy egy kisebb színpadon, s apróbb nézők előtt kapott lehetőséget. Hiszen gyerekeknek élményt szerezni igenis nagy dolog. Ő is szeretne néhány sajátot, bár tudja, a színházi életforma nem igazán családbarát. De ne szaladjunk ennyire előre...

Ajkán született, zenei általánosba járt, szintén jó torkú bátyját követve. Az éneklés mellett hegedülni és zongorázni tanult, ám anyai könyörgésre "legyen egy normális szakmád fiam", mégis a logisztikai szakmában művelte ki magát.

- Egy idő után mégis megmakacsoltam magam, s miután 2004-ben musical kategóriában sikerült megnyernem egy országos énekversenyt, jelentkeztem az egerszegi Hevesi-színház stúdiósai közé - mesél a pályakezdés vargabetűiről a 27 éves fiatalember.

Három évig tanulta a színész mesterséget a Stúdió keretei között, ám a csapatnak nem sikerült gyökeret vernie, a szűkülő lehetőségek miatt szélnek eresztették őket.

- Nagy szerencsémre Horváth Károly, a Griff igazgatója felfigyelt az énekhangomra, s lehetőséget kínált...

Bedobták a mélyvízbe,  a kollégák türelmesen segítsége révén tanulta meg a bábos szakmát.

- A kívülállóknak sejtelmük sincs róla, milyen komplex dolog a bábozás. Még az egyszerű kesztyűsbáb használatánál is rengeteg mindenre kell ügyelni. Például: egyetlen pillanatra sem renyhülhet a kéz, mert akkor összeesik a báb... S közben az ember ott kuporog a paraván mögött, figyel a díszletre, a kellékekre, a szövegre, igyekszik, hogy ne legyen útban a másiknak, bábot cserél, s még sorolhatnám. A technikában még van mit fejlődnöm, szerencsére elég sok élő szerepet bíznak rám, s énekesként is lehetőséget kapok. Legújabb darabunkban, a Gulliverben lilliputi udvari bolondot alakítok, én találom meg a partra vetődött "óriást". Kedvemre való, végig énekelhetek, gyönyörű dallamokat írt bele Horváth Károly zeneszerző.

Emlékezetes élmény számára a Kinoppió címszerepe, ahol a fabábú "szögletes" mozgása jóvoltából a pantomim világába is tehetett egy kirándulást. E feladathoz szintén a társulatból érkezett támogatás, a mozgásművészetben járatos Farkas Attila segítségével váltak plasztikusabbá a hegyes orrú fickó gesztusai. Ugyancsak nagy kedvence a Lőrincz Zsuzsa által írt és rendezett Badzika (Bereményi Géza dalszövegeivel), ahol visszanyúlhatott saját kölyök-énjéhez.

Aki látta Szilinyi Arnoldot gyerekek előtt fellépni, bizonyára nem tartja pályatévesztett embernek. Evvel bízvást egyetért a kiskorú publikum is, amikor épp tágra nyílt szemmel lesi a játékát.

Képgaléria az előadásról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!