Kultúra

2012.05.03. 15:45

Gulliver Lilliputban: meseopera a Griff Bábszínházban (képgalériával)

"Kalandra nem voltam sose rest,/ Ami kaland, az nem ereszt, Óceánmély,/ Monteverest,/ Navigare necesse est" - dalolja Gulliver, amikor hajótörése után szárazra vetődik Lilliput partjainál.

Magyar Hajnalka

A zalaegerszegi Griff Bábszínház nagy fába vágta a fejszéjét, meseoperaként dolgozta fel a Gulliver Lilliputban című történetet. Swift regénye, ami alapvetően a hatalom és az emberi természet gyilkos pamfletje, a Kossuth-díjas Parti Nagy Lajos verssorai által szelídült gyerekmesévé, a zenét a bábszínházat igazgató Horváth Károly szerezte. A szöveg és a Jászai-díjas Árkosi Árpád rendezése persze számos ponton visszakacsint az eredeti tartalomhoz, ám az előadás törekszik a kalandok sorára felfűzni az üzenetet. Lássuk, mit is?


Gulliver, vagyis az idegen emberhegy megérkezése gyökerestül felforgatja az apró lilliputiak életét. Kezdetben a szavát sem értik, amit igen furcsállnak, hiszen "mindenki tud lilliputul", aki nem, az nem is ember... Arról is értesülnek a gyerekek, hogy e tájon tort ül az ostobaság, azért háborúznak,  mert az egyik nép a tompa, a másik pedig a hegyesebb végén töri fel a lágytojást. A  láncon tartott Gulliver szabadságvágyára pedig emígyen reagál a főkincstárnok:  "Mit jön ez a szabadsággal? / Mit jön minden gyanús elem / Furtonfurt a szabadsággal? / Bőven elég, ha a nép az, / Meg a nemzet, meg az ország. / Mér kell minden jöttment suttyó / Össze-vissza szabad legyen? / Szabadjon ezt megkérdenem." A cél az volna, hogy mindebből a gyerekek ráérezzenek: csak nézőpont kérdése, hogy ki az óriás és ki a törpe, ki az idegen és ki a "magunkfajta".

Az előadás minden szegmense igényes munka, mégsem ígér diadalmenetet. A kisebb gyerekek figyelme ugyanis könnyen elkalandozik. Egyrészt, mert a  szellemes, ám meglehetősen tömény  szöveg énekelve nem mindig érthető, másrészt, mert összességében kevés az akció az érzelmi, tartalmi bázis építő  amúgy   élvezetes, hangulatfestő és dallamos  dalbetétekhez képest. Talán nem véletlen, hogy a legélénkebb figyelmet akkor tapasztaltam, amikor Gulliver lepisili a lángokban álló császári palotát...

S valóban, bizonyos életkor alatt lehet, hogy ez izgalmasabb, mint arra rádöbbenni, hogy Lilliput éppen olyan, mint a többi, kisebb-nagyobb birodalom: "Hol a bolond okosabb,/ Szabadabb nincs, mint a rab, / Hol a jóllakottak falnak."


Nyakló-nyeklő lilliputiak, csokorban
Az előadáshoz Boráros Szilárd tervezte a díszletet, a jelmezt és a bábokat, kitűnő munkát végezve. Parányi,  lilliputi szigetre koncentrálta a történéseket, Gullivert szinte egy helyben játszva kelti életre a meghívott vendégszínész, Molnár Róbert. Az uniformizált, arctalan lilliputiak nyakló-nyeklő végtagjai igen mókás hatást keltenek, amint hosszú, rugalmas pálcán, csokorba fogva mozgatják őket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!