Nagykanizsa

2008.10.01. 02:29

Sikeres a Királyi Kórus

Szepetnek (kv) - Komolyzenei fesztiválokon elért sikereikkel frissítik a levegőt a Királyi Kórus tagjai, akik Kollonay Krisztina karnagy vezetésével egyre szebb eredményeket érnek el.

Kelemen Valéria

Szakmai és műkedvelő körökben egyaránt meglepetést okozott idén a szepetneki Királyi Kórus azzal, hogy a korábbi ezüst minősítését túlszárnyalva, immár Fesztiválkórusi címmel rendelkezik. A dél-zalai község lokálpatrióta lakói körében roppant népszerű kórus - melyben még ma is jellemzően az alapító tagok énekelnek - nem pihen a babérokon, komoly próbákkal készül az újabb és újabb megmérettetésekre. Legutóbb éppen a XII. Német Egyházzenei Fesztiválon szerepeltek, s kápráztatták el a mosonszentpéteri római katolikus templomban a hallgatóságot. S hogy miként kerültek oda?- A meghívásra egy 2007-es kőszegi debütálás adott apropót, amikor is a Vas-Zala Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége szervezte ünnepségen, az országos szövetség előtt először tett tanúbizonyságot rátermettségéről a kórus - mondta Kollonay Krisztina karnagy. - Mivel 2006 óta együttműködünk az Unger Ilona vezette Szepetneki Német Kisebbségi Önkormányzattal, komolyzenei programunk kibővült német zeneszerzők műveivel. Ezekkel mutatkoztunk be a jánossomorjai Német Egyházzenei Fesztiválon, melynek célja a német hagyományok, a kultúra, a zenei anyanyelv megőrzése és ápolása a magyar kultúra közegében. E nemes célkitűzést is magas szakmai színvonalon képviseli a kórus, akárcsak a szepetneki NKÖ. A zsúfolásig telt templomban 12 nemzetiségi kórus adott hangversenyt, s közülük egyedüliként a Királyi Kórus viselhette a Fesztiválkórus címet. Záróakkordként Kollonay Krisztina vezényelte az összesített kórust (mintegy 200 fő), mely egy emberként tolmácsolta a zene legegyszerűbb és egyben legnagyszerűbb érzését. - Továbbra is nagy öröm számomra ezzel a kórussal együtt dolgozni, hiszen az eltelt másfél év közös munkája is bizonyítja, hogy szakmaisággal, alázattal és a zene iránti lelkesedéssel egy kistelepülés kórusa is érhet el kiemelkedő eredményt - mondta végezetül Kollonay Krisztina.

A szepetneki Királyi Kórus sokat tesz a célok kiteljesedéséért, így nem csoda, hogy sikeres fellépésük újabb meghívást vonzott magával. Ugyanis a jövő évi Német Nemzetiségi Kulturális Fesztiválnak - melyet a győriek szerveznek - immár hivatalos fellépői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!