Veszélyes

2024.06.13. 06:35

Krokodilok sétálgattak egy börtönben, háziállatként tartották őket

A kis pokol néven ismert börtönben a krokodilok mellett többek között mosómedvéket is találtak egy ellenőrzés során.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: AFMARCOS

A guatemalai büntetés-végrehajtás illetékesei arra kérik a hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot több mint 100 börtönőr ellen, miután egy átfogó ellenőrzés után nagy mennyiségű készpénzt és a többi között háziállatként tartott krokodilokat is találtak egy börtönben – közölte a közép-amerikai ország kormánya kedden.

A fővárostól 80 kilométerre található, El Infiernito (A kis pokol) néven ismert börtönben tartott ellenőrzés során a hatóságok csaknem 24 ezer dollár (8,8 millió forint) készpénzt, 30 mobiltelefont és különböző állatokat, többek között mosómedvéket, sólymokat és krokodilokat is találtak.

Az ellenőrzés előtt a hatóságok kiürítették a börtönt, ahol a Barrio 18 nevű bűnbanda néhány száz feltételezett tagját tartották fogva, hogy visszavegyék az épület feletti ellenőrzést az ott-tartózkodóktól.

Az intézmény átvizsgálása után a büntetés-végrehajtás illetékesei arra kérték a hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot 102 börtönőr ellen, a többi között kötelességszegés, engedetlenség és hivatali visszaélés miatt. Külön vizsgálatot indítványoznak további 6 börtönőr ellen egy fogoly kórházba szállításának megakadályozása miatt.

Az utóbbi években több véres fegyenclázadás is történt a latin-amerikai országban. Az egyik legjelentősebb 2016-ban 14 ember életét követelte. Az akkori halálos áldozatok között volt a helyi „börtönök királyaként” emlegetett Byron Lima Oliva egykori katona is, aki 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal azután, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól.

Guatemala a világ 15 legerőszakosabb országa közé tartozik, ahol gyakoriak a rivalizáló kábítószer-kereskedők és bűnbandák összecsapásai.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában