Közvélemény-kutatás

3 órája

Elsöprő többség gondolja sikeresnek az árvízi védekezést

A Real-PR 93. friss közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság elsöprő többsége (85 százalék) elégedett az árvíz elleni védekezéssel. Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók elégedettek. A katasztrófahelyzetben közvetlenül érintett budapestiek (87 százalék), de még Magyar Péter kritikái ellenére a Tisza Párt szavazóinak több mint háromnegyede (77 százalék) is pozitívan értékelte Magyarország árvízvédelmét.

Árvízi védekezés a fővárosban

Forrás: Origo

Fotó: Csudai Sándor

Szeptemberben a Boris ciklon hatalmas esőzéseket okozott a Duna felső vízgyűjtő területén Közép-Európában. Ennek hatására Magyarországon egy évtizede nem látott árvízhelyzet alakult ki, amely során a Duna Budapestnél 829 centiméteres vízálláson tetőzött szeptember 21-én. Szinte az egész ország megmozdult a vészhelyzet elhárításának érdekében.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a Szentendrei-szigeten, Pócsmegyeren folytatta ellenőrző körútját
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Real-PR 93. a tetőzést követő napokban mérte fel a magyar társadalom véleményét az árvízi védekezés minőségéről, amikor már lehetett látni az eredményességét. 

A teljes lakosság 85 százaléka teljes mértekben vagy inkább elégedett a hazai árvízi védekezéssel.

 A válaszadók mindössze 11 százaléka volt az árhullám levonulását követő napokban teljes mértékben vagy inkább elégedetlen.

 

A közleményük szerint általában a közéleti ügyek iránt jobban érdeklődő biztos szavazók még inkább elégedettek voltak az árvízi védekezés lefolytatásával: 86 százalék vélekedett pozitívan a kérdésről, míg 10 százalék negatívan. Párthovatartozáson átívelő egyetértés van Magyarországon az árvízvédelem sikerével kapcsolatban. Nincs olyan szavazótábor, melynek többsége ne lenne elégedett az árvíz elleni fellépéssel. 

A kormánypártok támogatóinak 98 százaléka elégedett a védekezés minőségével, ami szinte sosem látott mértékű egyetértést jelent egy társadalmi csoporton belül. A júniusi EP-választáson együtt induló DK–MSZP–Párbeszéd és a Tisza Párt szavazóinak is több mint háromnegyede, 77-77 százaléka elégedett a védekezéssel. 

Annak ellenére, hogy Magyar Péter a magyarországi védekezés rosszul szervezettségét igyekezett bizonyítani, a Tisza Párt szavazóinak mindössze ötöde elégedetlen (19 százalék). A DK–MSZP–Párbeszéd-szavazók között is csak 15 százalék azok köre, aki negatívan értékelte a védekezést. 

A Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak több mint négyötöde, 82 százaléka volt elégedett, míg 15 százalékuk elégedetlenül értékelte a védekezés teljesítményét. Fontos visszajelzés a magyar árvízvédelemre vonatkozóan, hogy a katasztrófavédelemben érintett Budapest lakói is elégedettek. Tíz fővárosiból kilencnek (87 százalék) jó véleménye van Magyarország védekezéséről. Az összképet a vidékiek is pozitívan látják (84 százalék elégedett) – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában