Egyszerű, érthető

3 órája

Már felnőtt betegségek esetén is használható a tünetellenőrző alkalmazás

Az applikáció a naprakész információkkal segítséget nyújthat az online térben terjedő számos álhír, például a védőoltások fontosságának megkérdőjelezésével szemben is, amellett, hogy jelentősen tehermentesíti az egészségügyi ellátórendszert.

MW

Már felnőtt betegségek esetén is használható a Semmelweis HELP alkalmazás

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hétfőtől felnőtt betegségek kapcsán is használható a Semmelweis Egyetem ingyenes, tünetellenőrző alkalmazása, a Semmelweis HELP. A weblap és a mobilalkalmazások felnőtt modulját, annak használatát a budapesti Semmelweis Szalonban tartott hétfői sajtótájékoztatón mutatták be.

Az applikáció részleteit Kovács Eszter ötletgazda, az egyik fejlesztő ismertette. A modul használatához szükséges, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) mint egészségügyi hatóság által kiállított megfelelőségi bizonyítványt Müller Cecília adta át Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának.

MÜLLER Cecília; MERKELY Béla
Müller Cecília országos tisztifőorvos átadja a modul használatához szükséges, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), mint egészségügyi hatóság által kiállított megfelelőségi bizonyítványt Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának az egyetem ingyenes, tünetellenőrző alkalmazása, a Semmelweis HELP felnőtt moduljának sajtóbemutatóján
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Az országos tisztifőorvos mindenkinek ajánlotta a megfogalmazása szerint az NNGYK-ban zajló tevékenység kiegészítéseként is felfogható alkalmazást.

Müller Cecília a megelőzést küldetésükként értelmezve azt hangsúlyozta, hogy az jelentősen tehermentesíti az egészségügyi ellátórendszert.

A gyermekek esetében már sikeresen működő Semmelweis HELP szakmai tartalmának kifejlesztésében részt vevők a határokat érezve, a tünettan alapján nyújtanak segítséget most már a teljes lakosság részére. Ez nagyon komoly és nehéz feladat – fűzte hozzá.

Bár az alkalmazást a legkiválóbb egészségügyi szakemberek alkották meg, ám azt az NNGYK-nak hitelesítenie kellett. Az applikációt egy szakmai grémium alkotta meg, az egészségügyi hatóság pedig valamennyi szempontot figyelembe véve értékelte – közölte.

Müller Cecília fontos szempontként említette a bonyolult nyelvezet, a latin kifejezések kerülését, hiszen az applikáció az átlagembereknek készül.

Az applikáció a naprakész információkkal segítséget nyújthat az online térben terjedő számos álhír, például a védőoltások fontosságának megkérdőjelezésével szemben is – tette hozzá.

MERKELY Béla
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egyetem ingyenes, tünetellenőrző alkalmazása, a Semmelweis HELP felnőtt moduljának sajtóbemutatóján a budapesti Semmelweis Szalonban
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora elmondta, hogy a felnőtt modulon 14 orvos dolgozott, és az már mindenki számára elérhető és ingyenes.

A rektor szerint az innovatív megoldásokat mindig támogatni kell, és az egyetem a három fő tevékenysége - oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás - mellett a lakossági edukációt is fontos feladatának tekinti.

A Semmelweis HELP tavaly az Év Applikációja kategória Minőségi Díját is kiérdemelte, debütálása után néhány hónappal megkapta "Az év legjobb eHealth fejlesztése" címet, tavaly pedig az Egészségértés Díj egészségügyi intézmény kategóriájának fődíját is elnyerte.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója többek között az orvostudomány és a digitalizáció közötti kapcsolat szorosabbra fűzését szorgalmazta, kiemelve az egészségügyi problémák gyorsabb és hatékonyabb kezelését. 

A Semmelweis HELP applikáció amellett, hogy a felhasználókat segíti, az orvosok munkáját is megkönnyíti, az alkalmazás által nyújtott információk birtokában célzottan lehet felkészülni a diagnózis felállítására, az orvosok gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni.

A fejlesztést bemutató Kovács Eszter többek között arról beszélt, hogy az applikációt az elmúlt évben a vérnyomás-, vércukor- és pulzusértékek megadására alkalmas panellel egészítették ki, továbbá szükség esetén a bevitt adatok és válaszok megadása után az algoritmus a háttérben kiszámolja a szülés várható időpontját, a beépített szemészeti panel pedig az akut helyzetek gyors felismerését szolgálja.

A rendszer 778 tünetet és 740 betegséget tartalmaz, utóbbihoz leírások, kezelési útmutatók is készültek, melyekhez akár tünetellenőrzés nélkül is hozzáférhetnek a felhasználók a Tudástár menüpont alatt, ahol oktatóvideók, animációs kisfilmek és különböző segédletek is elérhetők, például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy a fájdalomcsillapítás módszereiről

 – ismertette.

A Semmelweis Egyetem ingyenes, tünetellenőrző alkalmazása
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az alkalmazás abban nyújt segítséget, hogy a felhasználó betegsége vagy balesete esetén mikor kell elindulni az ügyeletre, a kórházba, a szakorvoshoz, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A fejlesztés, egyetemi forrásból, a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult.

Az applikáció mától ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető https://help.semmelweis.hu címen – áll az esemény mellé kiadott ismertetőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában