Térkép

2 órája

Íme a Karácsony által vezetett Budapest korrupciós hálózata

Egy jól körülhatárolható kör korrupciós hálózatot működtet Budapesten, a fővárosi ellenzéket érintő bűnügyek összeérnek – erre következtet a Magyar Nemzet cikke azokból a háttérbeszélgetésekből, amelyeket a lap munkatársai folytattak az ügyeket jól ismerő bennfentesekkel. A szálak milliárdokat felhalmozó, baloldali kerületekkel kapcsolatban álló bűnszervezetekhez, illetve befolyásos ellenzéki politikusokhoz vezetnek.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester egy korábbi tüntetésen

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Mate

Súlyos korrupciós botrányban emelt nemrég vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), hiszen volt és jelenlegi, nagy befolyású ellenzéki politikusok kerülnek hamarosan bíróság elé – emlékeztet cikkében a Magyar Nemzet.

Ez az ügy a zuglói korrupciós-parkolási botrány, amely ugyanakkor csak egy szelete a fővárosi ellenzéket behálózó pénzszivattyúnak – ez derült ki azokból az ügyekre rálátó, ám nevük elhallgatását kérő forrásokkal történt többórás háttérbeszélgetésekből, amelyeket az elmúlt hetekben folytattak a lap munkatársai.

A zuglói korrupciós ügy 2022 februárjában robbant ki, ekkor történtek az első gyanúsítások: többek között Horváth Csabát, Zugló akkori polgármesterét is kihallgatták a nyomozó ügyészek. Nem sokkal később a zuglói MSZP elnökéből, Tóth Csabából is gyanúsított lett.

A gyanú, illetve a későbbi vád szerint Tóth Csaba és Horváth Csaba 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. Az ügyészség szerint a bevételből Tóth Csaba saját maga és Horváth Csaba részére 31 millió forintot kért és vett át, ezenfelül Tóth Csaba havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt kaphatott. A vád szerint a két baloldali politikus osztozott a bevételen.

A pénzt átadó férfi Fuzik Zsolt, a SYS IT Services Kft. egykori befolyásos munkatársa volt. Fuzikra 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A hatóságok szerint társaival számlagyárat működtettek és 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál jelentek meg. Így került képbe a zuglói parkolási ügy is, amelynél a SYS IT Services egyik leányvállalata nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat. Fuzik Zsolt később alkut kötött és az ügyészségi nyomozók előtt részletesen beszámolt arról, hogy ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából.

A Magyar Nemzet megírta azt is, hogy Horváth Csaba egy Kálvin téri kávézóban juthatott hozzá a kenőpénz egy részéhez:

Horváth Csabának 3-4 alkalommal adtam át összesen kb. 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában lévő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt

– mondta Fuzik egyik vallomásában a hatóságoknak.

Az ügy további részleteiről, illetve a fővárosi baloldal további korrupciós ügyeiről a Magyar Nemzet cikkében olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában