Közel-keleti konfliktus

Tegnap, 12:53

Jeruzsálemben tárgyalt Blinken és Netanjahu

Az izraeli–palesztin háború 382. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli kormány sajtóhivatala (GPO) által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2024. október 22-én

Forrás: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala

Fotó: Haim Zach

A gázai és a libanoni háborúról és a várható rendezésről tárgyalt Blinken és Netanjahu Jeruzsálemben

A Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, és a Libanonban az Irán támogatta síita Hezbollah milícia ellen folytatott háborúról és azok után várható rendezésről tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben kedden. A két és fél órás, a miniszterelnöki hivatal közleményében barátságosnak és eredményesnek nevezett találkozón felvetődött az iráni fenyegetés és az azzal szembeni összefogás kérdése.

Netanjahu a közlemény szerint tájékoztatta Blinkent a libanoni helyzetről, az amerikai külügyminiszter pedig az Egyesült Államok mély megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a Hezbollahon keresztül Irán kísérletet tett Izrael miniszterelnökének megsemmisítésére. 

Netanjahu beszélt a Hamász elleni gázai harc előrehaladásáról, valamint Izrael erőfeszítéseiről az összes elhurcolt túsz hazahozatalára. Megvitatták a háború utáni gázai kormányzás kérdését, amelyről Netanjahu bemutatta álláspontját.

Blinken arra buzdította az izraeli kormányfőt, hogy „használja ki” Jahja esz-Szinvár Hamász vezér halálát, és kösse meg a gázai fegyverszünetet, dolgozzon a túszok szabadon bocsátását célzó egyezségén, és sürgette, hogy engedjen be több segélyt Gázába

 – mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője a találkozó befejezése után. Miller szerint „Blinken hangsúlyozta, hogy ki kell aknázni Izrael sikeres fellépését Jahja esz-Szinvár ellen azáltal, hogy biztosítják az összes túsz szabadon bocsátását és a gázai konfliktus lezárását oly módon, hogy az izraeliek és palesztinok számára is tartós biztonságot nyújtson”.

A Hezbollah vállalta magára az izraeli miniszterelnök rezidenciája elleni dróntámadást

A libanoni radikális síita milícia, a Hezbollah vállalta magára kedden az izraeli miniszterelnök rezidenciája elleni szombati dróntámadást.

A libanoni főváros, Bejrút egyik déli külvárosában tartott sajtótájékoztatóján Mohammad Afif médiakapcsolati vezető a szervezet nevében teljeskörű felelősséget vállalt „a háborús bűnös Netanjahu ellen intézett cézáreai akcióért”; hozzátéve, hogy „noha ezúttal nem sikerült őt eltalálni, a következő napokban lesz még erre lehetőség”.

Afif elismerte, hogy a síita szervezet harcosai közül többen is izraeli fogságba estek, de pontos számukról nem tett említést, és arra kérte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) hogy próbáljon utánanézni, életben vannak-e az említett hadifoglyok.

Elmondta azt is, hogy szervezete meg fogja téríteni azon betétesek anyagi kárát, akik abban a pénzintézetben tartották megtakarításaikat, amelynek több libanoni bankfiókja is elpusztult az izraeli légitámadásokban.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hezbollah tucatnyi rakétát és több drónt lőtt ki múlt szombaton Észak-Izraelre, amelyek közül az egyik Benjámin Netanjahu miniszterelnök cézáreai hétvégi házát vette célba. Noha az izraeli kormányfő a támadás idején nem tartózkodott a rezidencián, az akcióra reagálva kijelentette, hogy Irán és a szövetségesei „nagy árat” fognak fizetni a dróntámadásért.

ENSZ: Izrael és a Hamász háborúja 70 évvel vetette vissza az életminőségi mutatókat Gázában

Az Izrael és Hamász közötti háború tönkretette a palesztin gazdaságot, a Gázai övezet életminőségi mutatóit 70 évvel visszavetette, a lakosság csaknem egészét mélyszegénységbe taszította – hívta fel a figyelmet kedden az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).

A közel-keleti háború gazdasági, társadalmi és környezeti hatásairól szóló tanulmányt ismertetve az UNDP-nek a palesztin nép megsegítéséért felelős helyettes különmegbízottja, Chitose Noguchi hozzátette, hogy a palesztin területek – a Gázai övezet és az Izrael által megszállt Ciszjordánia – gazdasági teljesítménye az egy évvel ezelőtti izraeli invázióhoz képest mára 35 százalékkal csökkent.

Egyes mérések szerint a Gázai övezet lakossága körében a háború következtében a szegénység aránya megközelíti a 100 százalékot, a munkanélküliségi ráta pedig 80 százalékos

 – nyilatkozta Noguchi.

„A palesztin állam példátlan mértékű visszaesésen megy át” – mondta az ENSZ genfi sajtótájékoztatóján a Deir-al-Balahból néha recsegő vonalon keresztül becsatlakozó Noguchi. 

Becslések szerint a Gázai övezetben 70 évvel vetette vissza a fejlődést, egészen az 1955-ös szintig.

Még optimális körülmények között is, ha a nemzetközi segélyek a jelenlegi szinten maradnának és akadálytalanul megérkeznének Gázába és Ciszjordániába, akkor is legalább egy évtizedbe telne, amíg a gazdaság teljesítménye visszaállna a háború előtti szintre – tette hozzá.

A jelentés szerint mintegy 3,3 millió palesztin, köztük 2,3 millió gázai lakos és 1,5 millió gyermek szorul sürgős humanitárius segítségre.

A megrongálódott infrastruktúra helyreállítási költségei elérhetik a 18,5 milliárd dollárt, ami a palesztin területek majdnem teljes 2022. évi gazdasági teljesítményének felel meg.

A jelentés szerint szeptember végén 625 ezer gázai diáknak nem volt hozzáférése az oktatáshoz, az iskolaépületek 93 százaléka súlyosan megrongálódott.

Hasonló a helyzet az egészségügyben is. Szeptember végéig 986 egészségügyi dolgozót öltek meg, és az egészségügyi alapellátási intézmények kevesebb, mint fele volt akárcsak részben működőképes is.

Izrael állítása szerint nem támadta a legnagyobb bejrúti kórházat

Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan meghaltak és megsebesültek.

Az izraeli katonai repülőgépek hétfőn késő este a bejrúti Rafík Haríri kórház közelében eltalálták a Hezbollah egyik létesítményét, de a kórház épülete nem volt cél – közölte az IDF.

A támadásnak 13 halálos és 57 sebesült áldozata van, károk a kórházépületben is keletkeztek – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium.

Füst száll fel, miután 2024. október 22-én izraeli légicsapás érte Bejrút déli külvárosát, Shayah-t
Fotó: Fadel ITANI / Forrás:  AFP

Az izraeli légierő keddre virradóra támadta a Hezbollah több más létesítményét, köztük a bejrúti haditengerészeti bázist, amelyen gyanúja szerint a milícia is tart hajókat, valamint kísérleteket és fegyvereseinek kiképzését végzi. Közben az izraeli szárazföldi erők is folytatják a Hezbollah dél-libanoni létesítményei elleni támadásokat is – tette hozzá a szóvivő.

A Hezbollah kedd hajnalban ismét rakétákkal támadta Izrael középső részét, emiatt ebben az országrészben megszólaltak a légoltalmi szirénák. Az IDF közlése szerint a rakéták többségét elfogták, de egyikük becsapódott lakatlan helyen. A Hezbollah utólag közölte, a támadással a Vaskupola légvédelmi rendszer Tel-Aviv melletti ütegét vette célba.

Sok halálos és sebesült áldozata van egy izraeli légitámadásnak a legnagyobb bejrúti kórház közelében

Újabb súlyos izraeli légitámadás érte hétfőn este a libanoni fővárost, a legnagyobb állami kórház közelében, és tizenhárom ember – köztük egy gyermek – meghalt, további 57 pedig megsebesült – derül ki a libanoni egészségügyi minisztérium friss adataiból.

A Rafík Haríri Kórházban is kisebb károk keletkeztek az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotósa szerint.

A kórház Bejrút déli külvárosának peremén található, az Irán-barát Hezbollah síita szervezet egyik fellegvárában, amelyet Izrael hetek óta intenzíven bombáz.

A legfrissebb adatok szerint az izraeli ellenség támadásában a Haríri kórház közelében lévő Dzsnah körzetben 13 ember, köztük egy gyermek vesztette életét, a sebesültek száma pedig 57, közülük 17-et kórházba kellett szállítani, és ezek közül is heten válságos állapotban vannak

– közölte a tárca.

Az izraeli hadsereg hétfőn bejelentette, hogy 24 óra alatt a Hezbollah libanoni síita szervezet mintegy háromszáz létesítményét támadta, miután a szervezet elleni offenzíváját kiterjesztette annak pénzügyi rendszerére, konkrétan a hozzá kötődő bankhálózatra is.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala hétfőn elítélte a civil létesítményekben okozott „jelentős károkat”, amelyeket a Hezbollah bankhálózata elleni bombázás okozott.

Az AFP hivatalos adatokon alapuló számítása szerint legkevesebb 1489 ember vesztette életét Libanonban szeptember 23-óta, amikor is az izraeli támadások intenzívebbé váltak.

Uniós biztos: Libanon további destabilizálódása széleskörű hatással lehet a régióra

Fennáll a veszélye annak, hogy ha Libanon tovább destabilizálódik az izraeli fellépés miatt, annak széleskörű hatása lesz a régió békéjére és biztonságára és azon túl is – jelentette ki a válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Izrael libanoni katonai fellépésével kapcsolatban tartott vitán kedden.

Janez Lenarcic a vita során hangsúlyozta:

a romló humanitárius helyzet és a járványok kitörésének veszélye arra hívja fel a figyelmet, hogy azonnal fel kell lépni a konfliktust fokozódásával szemben és tűzszünetre van szükség.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokkal kapcsolatban azt mondta: a misszió szerepe kulcsfontosságú a térségben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata kimondja, hogy Dél-Libanonban az ország hadserege mellett, mint fegyveres testület kizárólag az UNIFIL-misszió állomásozhat – emlékeztetett.

A libanoni fegyveres erők az ország önállóságát és védelmét szavatolják, ami Izrael biztonságát is szolgálja

– fogalmazott Lenarcic, majd azt mondta: az EU elkötelezett a libanoni hadsereg támogatása, valamint az ENSZ-misszió együttműködésének erősítése mellett.

Az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erői (UNIFIL) francia kontingensének tagjai 
Fotó: Mahmoud ZAYYAT / Forrás:  AFP

Az Európai Unió elítéli az UNIFIL elleni, a nemzetközi jog megsértésének számító izraeli támadásokat és azok elkerülésére szólít fel - hangsúlyozta. Hozzátette: biztosítani kell, hogy az ENSZ-misszió személyzetét és a polgári lakosságot minden körülmények között megvédjék, valamint azt, hogy ne támadják a polgári infrastruktúrát.

A nem szűnő támadások intenzitásának fokozódása arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbinál még sürgetőbb a fegyverszünet – tette hozzá beszédében a válságkezelését felelős biztos.

Hölvényi György: Libanon teljesen reménytelen helyzetben van

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Izrael libanoni katonai fellépésével kapcsolatban tartott vita során elmondott felszólalásában mindenek előtt kijelentette: Libanon teljesen reménytelen helyzetben van.

HÖLVÉNYI György
Hölvényi György a KDNP EP-képviselője
Fotó: Purger Tamás / Forrás:  MTI

Szavai szerint az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti, évek óta várható konfliktus kirobbanásának veszélyét sem a nemzetközi közösség, sem pedig a libanoni politikai erők nem kezelték. Figyelembe kell venni, hogy a keresztény, valamint a szunnita és a síita felekezetek közötti egyensúly jelenti Libanont – emelte ki.

A politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak és tagállamoknak sokkal többet kell tenniük a helyzet rendezése érdekében, ahogy gátat kell vetniük a humanitárius krízis további terjedésének is. A Libanon déli részén szolgálatot teljető ENSZ békefenntartók munkája szavatolta biztonságot minden körülmények között meg kell őrizni – hangoztatta.

Libanon kizárólag nemzetközi segítséggel tud talpon maradni, önmagában az ország erre többé már nem képes

– hívta fel a figyelmet felszólalásában a kereszténydemokrata EP-képviselő.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában