Illegális bevándorlás

2 órája

Egyre több ország bújna ki a migrációs paktum alól

Szétfeszítheti az Európai Uniót a migránskérdés, bár Brüsszelnek sikerült keresztülvernie a migrációs paktumot, egyre több ország keres külön utat.

MW

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Puerto del Rosario kikötőjébe

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Carlos de Saa

Bár a migránspártiak szeretnek Magyarországra mutogatni, egyáltalán nem hazánk az egyetlen, amely nem szeretné alkalmazni az új szabályozást – derül ki a Die Zeit német napilap cikkéből. Az írás Magyarországon kívül Lengyelországot, Hollandiát, Ciprust és Finnországot említi példaként. Lengyelország a Belarusz felől érkező migránsok nagy számára hivatkozva jelentette be a napokban, hogy felfüggeszti a menedékkérelmek elbírálását.

Hasonló döntést hozott Finnország is, bár Brüsszel részéről mindkét tagállamot bírálatok érték a döntés miatt.

Ciprus a népességéhez viszonyított menedékkérelmek számában messze kiemelkedik az uniós országok közül, nem csoda, hogy a szigetország tavasszal úgy döntött, további intézkedésig felfüggeszti a menedékkérelmek feldolgozását – írja a Magyar Nemzet.

Hollandia szeptemberben jelentette be, hogy mentességgel kíván élni a menekültügyi paktum kapcsán, hamarosan pedig hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez. 

Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa azonban azzal utasította el a két ország kérését, hogy mivel a csatlakozáskor egyikük sem kérte a mentességet a menedékjogi szabályozás alól, erre nincs jogi lehetőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában