Fizetett tartalom

2024.04.15. 11:42

Edzőcipő kültéri mozgáshoz – minden, amit tudni érdemes vásárlás előtt!

A kültéri edzés ötlete egyre többeket mozgat meg, legyen szó futásról, túrázásról vagy akár a szabadban végzett intenzív intervallum edzésről. A megfelelő edzőcipő kiválasztása a fenti tevékenységekhez elengedhetetlen a sérülések elkerüléséhez, vagy azok kockázatának minimalizálásához, illetve a maximális teljesítmény eléréséhez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen szempontokat célszerű figyelembe venni az optimális modell kiválasztásánál.

PR cikk

Forrás: ccc.eu/hu

Az alapok: miért fontos a prémium típus?

A mindenben ideális edzőcipő kiválasztása nem csupán a kényelemről szól, hiszen ez a lábbeli az első védelmi vonal a sérülésekkel szemben. A kültéri tevékenységek során a lábak és természetesen az ízületek fokozott terhelésnek vannak kitéve, így a rosszul megválasztott cipő nem csak az edzés hatékonyságát csökkentheti, hanem hosszú távú egészségügyi problémákat is okozhat.

Forrás: ccc.eu/hu

Tereptípus és használat

Futás esetén a keresett darab akkor optimális, ha valódi futótárssá válik, ehhez a terepviszonyok pontos ismerete elengedhetetlen. Az aszfalton való futáshoz más típusú cipő szükséges, mint terepfutáshoz. Az aszfaltra tervezett modellek általában kevésbé rugalmasak, de jobban csillapítják az ütéseket, míg a terepfutó cipők kiemelkedő tapadást biztosítanak változatos talajviszonyok mellett is. A CCC széles választéka megfelelő terepként szolgál a rátaláláshoz.

Forrás: ccc.eu/hu

Túrázáshoz ildomos olyan fajtát preferálni, amely megfelelő boka- és talptámaszt nyújt, valamint vízálló, hogy a változékony időjárás se jelenthessen problémát. Intenzív kültéri edzés, azaz cross-training vagy más kellő intenzitást követelő kültéri edzés esetén olyan cipő a legjobb, amely stabil talppal rendelkezik, jó tapadást borítékol, valamint ellenáll a gyors irányváltásoknak.

Dióhéjban a legfontosabb paraméterek

  • Talp: a cipő talpának megfelelő ütéscsillapítást kell biztosítania, valamint alkalmazkodnia kell a választott tevékenység típusához. A futócipők talpa például másképp van kialakítva, mint a túracipőké. A CCC üzleteiben országszerte kényelmesen megoldható a próbálás, mert a legtöbbször a személyes tapasztalat az egyetlen, ami kellő meggyőző erővel bír.
  • Felsőrész: a felsőrész anyaga akkor optimális, ha lélegző tulajdonságú, mert általa a láb izzadásának mértéke csökkenthető, miközben az időjárási viszontagságokkal szembeni ellenállás sem vitás. A vízálló anyagok túrázáshoz vagy esős időben történő futáshoz ideálisak.
  • Illeszkedés: a megfelelő illeszkedés kulcsfontosságú a kényelem és a sérülések megelőzése érdekében.
Forrás: ccc.eu/hu

Néhány brand, amik az élen teljesítenek!

Számos sportcipőmárka kínál kiváló minőségű termékeket kültéri edzéshez. A Nike, az adidas, a New Balance és az Asics néhány olyan név, amelyek széles választékban kínálnak cipőket mindenféle kültéri tevékenységhez, és amelyek a CCC online felületén könnyedén végigböngészhetőek: Minden márka rendelkezik kiemelt modellekkel, amelyek különösen jól szerepelnek bizonyos területeken, így érdemes alaposan tájékozódni a vásárlás előtt.

Nincs más hátra, mint előre!

A megfelelő edzőcipő kiválasztása alapvető fontosságú a sérülések elkerülésének és a teljesítmény javulásának érdekében. A fent említett szempontok figyelembevételével könnyebben megtalálható az ideális lábbeli, amely hozzájárulhat a biztonságos és élvezetes kültéri testmozgáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában