Hirdetés

2024.06.25. 11:45

3 praktikus tanács a stresszmentes baba etetéshez

A hozzátáplálás megkezdése egy izgalmas fordulópont minden kisgyermekes család számára és mint minden új dolog számos kihívás tartogathat. Lássunk néhány hasznos tippet, ami segít a babának és a szülőnek is az etetés során.

PR cikk

Forrás: pippadu.hu

1. Teremtsd meg a megfelelő környezetet!

Nyugodtan enni csak nyugodt környezetben lehet. Ez a felnőttekre is igaz, de a babákra még inkább. A kényelmes, zavartalan étkezés érdekében érdemes kialakítani egy nyugodt helyet, ahol kicsi a zaj, és kevés a zavaró tényező. Figyeljünk arra, hogy a baba etetése közben ne legyen bekapcsolva a tévé, ne használjuk a mobiltelefont. Ne hagyjuk, hogy bármi is elterelje a kicsi figyelmét az evésről.

Sokkal gördülékenyebb az etetés, ha a baba teljes mértékben az evésre koncentrál. Ezt azzal is elősegíthetjük, hogy kényelmes pozícióba ültetjük. Ehhez használjunk olyan etetőszéket, amely megfelel a baba igényeinek. Akár olyan etetőszéket is vásárolhatunk, melynek háttámláját enyhén hátra lehet dönteni. Fő, hogy kényelmes és biztonságos legyen baba számára!

Az etetőszék választásakor természetesen számít az ár/érték arány, a méret, a tálca nagysága, leszerelhetősége is. Az egyik legfontosabb szempont pedig a tisztíthatóság. Gyakorlott szülők tudhatják, hogy a baba etetése végén nem igen marad étel a tálkájában.

No, nem azért mert mindent olyan ügyesen megevett! Sokkal inkább azért, mert hihetetlen kreativitással kidekorálta az egész étkezőt. A ruhája (és a miénk is), az etetőszék, a padló, és nagyjából minden csupa maszat lesz. De ezzel nincs semmi baj.

Ha nem szeretnénk hosszú órákat tölteni a takarítással, válasszunk olyan etetőszéket, amely könnyen letörölhető, és csak kevés része készült ruhából (de az is vízlepergetős). A kicsi ruhájának tisztaságát egy baba előke segítségével garantálhatjuk. A vízálló anyagból készült előkét nagyon könnyű takarítani, egyszerűbb mint az egész ruházatot kicserélni. Ha minőségi baba előkét keresel, érdemes szétnézni a Pippadu online bababolt rendkívül széles kínálatában.

2. Alakíts ki egy mindennapi rutint!

A babák számára fontos a rendszeresség. Sokat segít, ha minden nap körülbelül ugyanabban az időben kapnak enni. A biológiai órájuk is ehhez fog igazodni, vagyis mire eljön az evés ideje, megjön az étvágy is! A szülőknek is egyszerűbb az élete, ha tudják, hogy mikor jön a reggeli, ebéd és vacsora. De természetesen vannak olyan napok, amikor felborul a rend. Ilyenkor sem kell megijedni, hanem lazán, higgadtan kezelni a helyzetet!

Amikor csináljuk a gyümölcspépet vagy főzeléket, mindig gondolkodjunk előre. Semmiből sem tart nagyobb adagot készíteni, ami több napra is elég. A maradékot tegyük hűtőbe, ahol kényelmesen tárolhatjuk anélkül, hogy megromlana. Persze ha túl nagy lett az adag, le is fagyaszthatjuk.

A fagyasztás egyébként a nyers zöldségek és gyümölcsök esetében is nagyszerű megoldás. Így aztán a téli napokon is lesz mit adni a babának akkor is, ha éppen nem árulják a kedvenc gyümölcsét.

3. Legyél türelmes és rugalmas!

A stresszmentes babaetetés elsősorban azon múlik, hogy mennyire tudunk szülőként nyugodtak maradni. Igyekezzünk fenntartani a jókedvet, élvezzük egymás társaságát. Legyünk türelmesek a babával, hiszen ez számára is új helyzet. Hagyjuk, hogy kitapasztalja, hogy mi jó neki, és mi az, amit nem szeret.

Semmiképp se kapkodjunk az etetéssel, ne siettessük. Figyeljük a baba jelzéseit, amivel jelzi, ha esetleg nem éhes. Az is lehet, hogy a szülőként kitalált rutin kevésbé kényelmes számára, ilyenkor próbáljunk meg igazodni az ő igényeihez.

A rugalmasságra utazások során is szükség van. Ha elmegyünk otthonról, vigyünk magunkkal néhány kiegészítőt, ami a segítségünkre lesz. Ilyen például a légmentesen zárható zacskó. Ha abba csomagoljuk a baba gyümölcseit, még órák múlva is ehetők lesznek.

Nyári kiruccanásokhoz javasolt egy kézi hűtőtáska, ami ugyancsak frissen tartja a kicsi inni-, és ennivalóját. Hűvösebb időben pedig kifejezetten hasznos lehet egy termosz, ami melegen tartja az innivalót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában