Hirdetés

2024.08.23. 08:46

A laptop töltő helyes használata

A laptopod töltője érzékenyebb, és a megfelelő használata fontosabb, mint azt első ránézésre hinnéd, azonban néhány egyszerű szabályt betartva hosszú ideig működőképes marad. A törött kábel, vagy lógó, laza csatlakozó használata nagyon súlyos következményekkel járhat.

PR cikk
Forrás: Envato Elements

Az alábbi cikkben elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat, azzal a céllal, hogy az ugyan könnyűnek tűnő, mégis sok veszélyt rejtő töltő használatot jól csinálhasd.

Vigyázz a kábelre

A laptopod töltőjének legsérülékenyebb része a kábel, a megfelelő kezelésével azonban jelentősen kitolhatod ennek élettartamát. A legfontosabb, hogy sose csavard fel a kábelt a töltőre, ehelyett inkább az általában a csomag részét képező kötegelővel tárold.

A kábel felcsavarása, túl éles szögben való hajlítása a benne futó rézvezetékek megtöréséhez vezethet. Ez nagyon veszélyes, ugyanis a külső, műanyag burkolat általában elrejti a hibát, szóval nem észrevehető, de simán zárlatot okozhat, ami akár a laptop alaplapját is magával viheti.

Ha van kisállatod, sose legyen számára elérhető helyen a laptop töltő kábel, egy lelkes kisállat ugyanis egy szempillantás alatt átrágja magát a műanyag borításon, ezzel a kábelt veszélyessé téve, ha áram alatt van az eszköz, akkor pedig még a tettesnek is baja eshet.

Ezen kívül nagyon fontos az is, hogy ne vezesd olyan helyen a kábelt, ahol becsípődhet, vagy nyomás alá kerülhet. Klasszikusan ilyen például, ha ajtón van keresztül vezetve, ami csukott állapotban rongálhatja a kábelt.

Nem javasolt továbbá úgy mozgatni a laptopot, hogy be van dugva a töltő. Mivel általában ezek a csatlakozók úgy vannak kialakítva, hogy ne essen csak úgy ki a laptopból, a fizikai ellenállással hosszútávon a laptop bemenetét is megrongálhatja, annak a javítása pedig nem csak körülményes, hanem jóval drágább is, mint egy töltőt pótolni.

Csak a laptophoz valót

Talán a legfontosabb szabály: kizárólag olyan töltőt használj, ami a saját laptopodhoz való!

Számos géptípus úgynevezett középső tüskés, „center pin”-es töltőfejjel rendelkezik. Tipikusan ilyenek a Dell és a HP laptopok. Noha ezekhez is kapni töltőfejeket univerzális töltők mellé, de ezek nem funkcionálnak úgy, mint a gyáriak. Talán az a jobbik eset, mikor be sem kapcsol egy ilyennel a laptopod, a rosszabb pedig, amikor tönkreteszi a nem megfelelő feszültség leadásával. Sajnos az univerzális töltők szélsőséges esetben akár tüzet is okozhatnak, szóval a használatuk tényleg nem ajánlott.

Forrás: Envato Elements

Hol használd a töltőt?

A laptop töltőt alapvetően kemény, sík felületre, asztallapra, parkettára, járólapra helyezve használjuk. A laptop akkumulátorának töltése közben a maximum teljesítményének határán dolgozik. Ilyenkor az adapter könnyen felmelegedhet, ellenőrizd, hogy ne legyen olyan helyen, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 35°C-ot! Például szekrények alatt, elszívó ventilátor vagy hősugárzó közelében, ágyban, stb.

Továbbá ne takard le egyéb tárgyakkal sem, mint ruhával, könyvvel, takaróval, amelyek akadályozzák a természetes szellőzést.

A felmelegedéskor az adapter „hő elleni védelem” üzemmódba léphet, ilyenkor csökkenti a teljesítményét. Az univerzális laptop töltők például ezen funkció hiányában könnyen túlmelegedhetnek és kigyulladhatnak. Túlmelegedés esetén az újbóli használat előtt várj 5 percet, ameddig lehűlhet az adapter.

Végül, de nem utolsósorban ne tedd a töltőt az összecsukott laptopodra. Helytakarékosság miatt sokszor előfordul, hogy a még töltés közben lévő laptopot összecsukják, majd rápakolják a felhasználók a töltőt. Ilyenkor sajnos könnyen megsérülhet a laptop kijelző, az ugyanis egyszerre kap rendellenes meleget alulról, a laptop alsó részéből, és felülről, a töltő adapterből.

Így ellenőrizheted a töltőd állapotát

Van pár lépés, amin végighaladva megállapíthatod, sérült-e a töltőd. A listán egyedül is végighaladhatsz, ha pedig valahol gyanús eredményt kapsz, érdemes cserélni az eszközt.

1.    Ellenőrizd, hogy a töltőn és a kábelen nincs-e látható fizikai sérülés.
2.    Győződj meg róla, hogy a laptopodon a DC-tápcsatlakozó érintkezője nincs-e elgörbülve vagy eltörve.
3.    Ellenőrizd, hogy nincs-e bármilyen akadály vagy tárgy a DC-tápcsatlakozó belsejében (a DC-csatlakozó a laptop töltőcsatlakozója)
4.    Ne használj olyan töltőegységet, ami bármilyen mértékben sérült!
5.    Győződj meg róla, hogy a laptoptöltő LED lámpája világít, miután bedugtad a fali aljzatba.

Ha ezek után arra gyanakszol, hogy valamilyen problémája van a töltődnek, vagy laptopodnak, érdemes profikhoz fordulni. A Laptopszaki csapata több mint egy évtizedes tapasztalattal a háta mögött bármilyen felmerülő problémára talál megoldást. A szervizes csapat számára nincs lehetetlen, ha pedig laptop alkatrészre van szükséged, a raktárkészletükben 13 ezernél is több notebook alkatrész vár az új gazdájára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában