Hirdetés

2024.08.02. 11:57

Munkavédelmi cipők és a munkahelyi szabályozások: Mit kell tudni a biztonsági előírásokról?

A munkavédelmi cipők viselése nem csupán kényelmi kérdés, hanem elengedhetetlen a munkahelyi balesetek megelőzéséhez. A megfelelően kiválasztott és használt cipő megvédheti a lábakat a sérülésektől, és ezzel javíthatja a munkahelyi biztonságot. Azonban a munkavédelmi cipőkhöz kapcsolódóan számos jogszabályi előírás és követelmény létezik, amelyeket ismerni kell ahhoz, hogy biztosítsuk a jogszerű és biztonságos munkavégzést, ezeket gyűjtöttük most össze!

PR cikk
Forrás: munkavedelemplusz.hu

A munkavédelmi cipők típusai

A munkavédelmi cipőket a védelmi tulajdonságaik alapján osztályozzák, a leggyakoribb típusok az alábbiak:

SB: Alapvető védelem acél orrmerevítővel.

SBP: SB + talpátszúrás elleni védelem.

S1: SB + zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, olajálló talp és energiaelnyelő sarokrész.

S1P: S1 + talpátszúrás elleni védelem.

S2: S1 + nedvességfelszívódás elleni védelem és alacsony vízgőzáteresztő képesség.

S3: S2 + talpátszúrás elleni védelem.

S4: Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik 200 J orrmerevítővel. Antisztatikus tulajdonságok, olajálló talp és energiaelnyelő sarok.

S5: S4 + talpátszúrás elleni védelem

Biztonsági lábbelire vonatkozó követelmények és jelölések fontos változása

Az Európai Unió 2022-ben felülvizsgálta és módosította a korábbi EN ISO 20345:2011-es szabványt, amely a biztonsági lábbelikre vonatkozik. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változtatásokat.

Az alapvető biztonsági követelményeket (például az orrvédő tesztje 200J energiával leeső tárggyal, statikus nyomáspróba, belső hossz, acél lábujjvédelem korrózióállósága, más orrvédő anyagok hő- és savállósági tesztje, talp és felsőrész anyagainak követelményei, cipő mérete, ergonómiai kialakítása és kényelme) egy új követelménnyel egészítették ki, amely a csúszásmentességre vonatkozik. A biztonsági lábbeliket csúszásgátló padlólapokon nátrium-lauril-szulfát oldattal (NaLS), egy szappanoldattal kell tesztelni. Az „Ø” szimbólumot akkor alkalmazzák, ha a teszt nem végezhető el, például ha a cipőn fém tüskék vannak.

A korábban használt jelölések egy része is módosult:

Korábban külön jelölés volt a csúszásmentes talpakra különböző felületeken (SRA - tisztítószeres kerámia felületen, SRB - glicerines acél felületen, SRC - mindkét felületen), ezeket most az SR jelölés váltja fel, amely magasabb csúszásmentességi szintet jelent. Ezzel összefüggésben a csúszás elleni védelem vizsgálati módja is változott. A módosított szabvány szerint a talpátszúrás elleni védelemben (P) megkülönböztetik a talpbetét anyagát és a próbaszeg nagyságát.

P jelöli a fém talpátszúrás elleni védelmet, ahol a próbaszög átmérője 4,5 mm.

PL jelöli a fémmentes talpátszúrás elleni védelmet 4,5 mm átmérőjű próbaszöggel.

PS jelöli a fémmentes talpátszúrás elleni védelmet 3 mm átmérőjű próbaszöggel.

Két új védelmi szintet vezettek be: S6 és S7, amelyek teljesen vízálló lábbeliket jelölnek.

S6 = S2 + teljes lábbeli vízállóság

S7 = S3 + teljes lábbeli vízállóság

A WRU (water resistant upper - vízálló felsőrész) jelölés megszűnik, helyette WPA (water penetration and absorption) jelölést vezették be, ami azt jelenti, hogy a cipő teljes felső része vízálló.

A fűtőolaj elleni védelmet korábban elvárásként szerepelt az S1-S5 védelmi osztályokban, de mostantól az FO szimbólum jelöli. Új, opcionális kiegészítő követelményeket is bevezettek.

SC (scuff cap) jelöli az orr kopásállóságát.

LG (ladder grip) jelöli, hogy a cipő talpának kialakítása jobb tapadást biztosít a létra fokain.

A korábbi jelölések 2023. március 31. előtt gyártott biztonsági lábbeliken még megtalálhatók, és ezek tanúsítványa a gyártástól számított 5 évig érvényes.

  1. március 31. óta már csak az új követelményeknek és jelölésrendszernek megfelelő biztonsági lábbeli gyártható.

Jelenleg még főként 2023. március 31. előtt gyártott biztonsági cipők kaphatók, amelyeken még a korábbi jelölések szerepelnek.

Ezenkívül léteznek speciális munkavédelmi cipők is, amelyeket meghatározott veszélyek elleni védelemre terveztek, mint például:

Hőálló cipők: Meleg üzemekben való munkavégzéshez.

Vegyvédelmi cipők: Veszélyes anyagokkal való érintkezés elleni védelemhez.

Szigetelt cipők: Hideg üzemekben való munkavégzéshez.

A leggyakrabban használt munkavédelmi cipőtípusok

Biztonsági bakancsok
Acél vagy kompozit orrmerevítővel és talplemezzel ellátott bakancsok, amelyek Egyszerű munkacipők Könnyebb cipők, amelyek védelmet nyújtanak a csúszások, a leeső tárgyak és a kisebb sérülések ellen.

Védőszandálok
Nyitott lábbelik, amelyek védelmet nyújtanak a csúszások és a kisebb sérülések ellen, de nem nyújtanak védelmet az leeső tárgyak ellen.

Speciális cipők
Bizonyos munkakörökhöz speciális cipők szükségesek, mint például a sofőröknek csúszásmentes talpú cipők, a villanyszerelőknek szigetelő talpú cipők, a tűzoltóknak hőálló cipők.

Munkahelyi szabályozások, rendeletek, előírások

A munkavédelmi cipő viselésének kötelezettségét és a szükséges védelmi szintet munkavédelmi előírások határozzák meg. Ezek az előírások országonként, sőt akár munkahelyenként is eltérőek lehetnek, az viszont biztos, hogy a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalókat a vonatkozó előírásokról, és biztosítani a megfelelő munkavédelmi cipő beszerzését.
18/2008. (XI. 3.) SZMM rendelet a munkahelyi egészségügyi és biztonsági követelmények minimális szintjéről
Ez a rendelet meghatározza a munkáltatók általános kötelezettségeit a munkahelyi egészségvédelem és biztonság terén, beleértve a munkavédelmi eszközök biztosítását is.
EN ISO 20345:2011 Biztonsági lábbelik
Ez az európai szabvány a munkavédelmi cipők műszaki követelményeit írja le. A szabvány alapján a cipőket különböző kategóriákba sorolják a védelmi tulajdonságaik alapján.
Egyéb munkavédelmi előírások
Bizonyos munkahelyeken további munkavédelmi előírások is vonatkozhatnak a munkavédelmi cipőkre, ilyen előírások lehetnek például a vízállóság, a vezetőképesség vagy a csúszásmentesség követelményei.

Forrás: munkavedelemplusz.hu

A munkáltató kötelezettségei

A munkáltató köteles a munkavállalóknak a munkakörnyezetnek és a munkafolyamatoknak megfelelő munkavédelmi cipőt biztosítani. Emellett a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalókat a munkavédelmi cipőkkel kapcsolatos előírásokról, és gondoskodnia kell a cipők megfelelő karbantartásáról és cseréjéről is.

A munkavállaló kötelezettségei

Azonban nemcsak a munkáltatónak, hanem a munkavállalónak is vannak kötelességei a munkáltató által biztosított munkavédelmi cipővel kapcsolatban: köteles azt rendeltetésszerűen használni, és gondoskodnia kell annak karbantartásáról is. Az is lényeges, hogy a munkavállaló nem viselhet olyan munkavédelmi cipőt, amely nem felel meg a munkahelyi előírásoknak!

Bírságok és szankciók

Kevesen tudják, de a munkavédelmi cipőkkel kapcsolatos előírások megsértése esetén a munkáltatót és a munkavállalót is szankcionálhatják, a szankciók mértéke pedig a jogsértés súlyosságától függően változhat.

Munkavédelmi cipők kiválasztásának szempontjai

A megfelelő munkavédelmi cipő kiválasztásakor ezt a 3 alapvető szempontot kell figyelembe vennünk:

  1. A munkahelyi kockázatok
    Milyen típusú veszélyeknek vagyunk kitéve a munkahelyen? Leeső tárgyak, szúrások, zúzódások, csúszások, forró felületek, vegyi anyagok?
  2. A munka jellegét
    A munka fizikai igénybevétele mennyire megterhelő számunkra? Mennyi ideig kell például állnunk vagy járnunk?
  3. Az egyéni igényeket
    Van-e valamilyen speciális igényünk, például ortopédiai betét?

A munkavédelmi cipők viselése a munkahelyi biztonság elengedhetetlen része. A megfelelő cipő kiválasztásával és viselésével jelentősen csökkenthető a lábsérülések kockázata, és így biztosítható a kényelmes és produktív munkavégzés.

Megjegyzés:
Ez a cikk tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi tanácsadásnak. A munkavédelmi cipőkre vonatkozó jogszabályok országonként és munkahelyenként eltérőek lehetnek. A munkavállalóknak és munkáltatóknak kötelező tájékozódniuk a vonatkozó előírásokról.

A munkavedelemplusz.hu kínálatában megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb lábbeliket és további hasznos információkat találhatsz a munkavédelmi cipőkről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában