2012.04.30. 14:45
Mézet pitypangból? Igen!
Lehet gyönyörködni is, ám érdemes felhasználni az erdők, mezők nyújtotta ehető növényeket, virágokat is.
Leveléből finom és egészséges saláta készíthető, kesernyés szárát rágcsálva pedig a cukorbetegség ellen is hatásos lehet. Virágából „pitypangméz”, finom lekvár is készíthető.
Úgy 100 darab pitypangvirágot (a zöld részek nélkül) beleteszünk 1,5 liter hideg vízbe, és lassan főzzük 1,5-2 órán keresztül. Majd az egészet szűrőn átszűrjük, lecsepegtetjük és jól kinyomkodjuk.
A léhez egy kiló cukrot keverünk, hozzáadunk egy karikára vágott citromot. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre, fokozaton melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. A végén a citromok miatt átszűrjük, és tiszta üvegekbe merjük. 10 perc fejrefordítás után mehet is a kamrába. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes, de kávéba, teába is tehető