Sport

2008.08.30. 02:29

A paralimpián vesznek részt

Nagykanizsa, Rezi (bb, ie) - A szeptember 6-án, Pekingben kezdődő paralimpiának két zalai indulója lesz: az asztaliteniszező Zborai Gyula már rutinos indulónak számít, míg az úszó Illés Fanni, a magyar küldöttség legfiatalabb tagja lesz.

Zalai Hírlap

Zborai Gyula már 2004-ben az athéni paralimpiai játékokon is ott volt, sőt a pontszerző negyedik helyet szerezte meg a kanizsai asztaliteniszező. A felkészülésben rengeteg segítséget kapott, kéthetes kemény balatonfüredi edzőtábort követően a sérültek országos bajnokságán állt újra az asztalhoz. Zborai Gyula a budapesti viadalon is remekelt: a 9-es (végtagsérültek) kategória egyéni számát négy győzelemmel nyerte meg. Sőt, a nyílt versenyszámban sem lehetett már megállítani, pedig ott kategóriától függetlenül bárki indulhatott. Még egy lapáttal rátett, hiszen a 21 éves társával, Csonka Andrással együtt párosban is diadalt aratott.- Társammal, Bereczki Dezsővel az összevont 9-10-es kategóriában indulunk a paralimipán, míg az ifjú Csonka András egy másik kategóriában áll majd asztalokhoz - kezdte Zborai Gyula. - Ugyan sokat készültem, s mindent beleadtam, nem lesz éppen egyszerű dolgom, hiszen mindkét osztály rendkívül erős. Egyáltalán nem használt, hogy az új szabályok szerint majdnem teljesen ép indulókkal is farkasszemet kell néznünk.

A 2004-es athéni ötkarikás játékokon, Zborai Gyula saját mezőnyében indult, akkor jó játékkal a pontszerző negyedik lett. Most erre biztosan nem számíthat, hiszen az összeolvadás miatt a világranglista 16. helyén kvalifikálta magát.

- A felkészülésemet egy keresztszalag gyulladás is hátráltatta - folytatta a Kanizsa Sörgyár asztaliteniszezője. - Ezek, így együtt sem túl jó előjelek, sőt, még benne van a pakliban az is, hogy egyből kínai játékossal sorsolnak össze. Ellenük pedig - még ezen a szinten is - szinte senkinek nincs esélye. Olyan komoly erőt képviselnek, amivel egyszerűen nem lehet felvenni a versenyt, amúgy is gyorsak, ezalól a sérültek sem kivételek. Ha a sorsolás kedvezne és elkerülném a ranglista első két kínai helyzettjét lenne sanszom továbbjutni.

46 évesen a mezőny egyik legidősebb tagja, Zborai Gyula végig küzdeni fog, sőt csapatban a Milos Imre szövetségi kapitány vezette magyar pingpongosok még a legjobb nyolc közé is beférhetnek. A kanizsai versenyző bízik abban, hogy a parasportolók számos aranyéremmel tréhetnek haza a kínai fővárosból, ahová hétfőn kelnek útra.

Tegnap délután a menetrend szerinti pekingi repülőgépjárattal elutazott Illés Fanni, a 16 esztendős rezi diáklány a paralimpiai játékokra. Az igazsághoz tartozik, hogy a rezi úszólány négy esztendővel ezelőtt, az athéni játékok idején még nem is hallott arról, hogy a sérült sportolók számára is rendeznek világjátékot. 2005 decemberében Hévízen ismerkedett meg az úszás - számára csak karúszást jelentő - alapismérveivel. A tavalyi évben aztán sorozatban döntötte meg a magyar rekordokat, ma már sokszoros magyar és nemzetközi bajnok. Közvetlenül elutazása előtt beszélgettünk vele.

- Három esztendje, immár a tanulás mellett mindent annak rendeltem alá, hogy ott lehessek Pekingben a legjobbak versenyén. Szeretném a legjobb időeredményeimet megúszni - mondta a tegnapi elutazás előtt.

A teljességhez tartozik, hogy Fanni kitűnő tanulóként végzett a rezi általános iskolában, s jelenleg a zalaegerszegi Mindszenty-gimnázium második osztályos tanulója. A szükséges szinteket már régen teljesítette, és úgy döntöttek, hogy négy versenyszámban fog indulni. Elsőként szeptember 7-én, szombaton 200 méteres vegyes úszásban. Ebben a számban jelenleg a világranglista 15. legjobb idejével rendelkezik, s lényegében ezt tervezik az úgynevezett felhozó számának. Ezen kívül indulni fog 100 háton, 100 mellen és 400 gyorson is. Utóbbi három számban jó esélye van arra, hogy a paralimpián döntőbe kerüljön. Szeptember 3-án édesapja, Illés Tihamér is követi Pekingbe, akit a felkészülésről kérdeztük.

- A nyári edzésterveket a ZÚK trénere, Horváth Csaba készítette, és nagyon nagy köszönettel tartozunk a hévízi BM üdülőben Németh Lajos úrnak is, aki hónapok óta egy sávot biztosított az uszodában Fanni számára, hogy minden nap több órát úszhasson az edzéseken. Úgy érzem, jól sikerült a lányom felkészülése - mondta az édesapa.

Illés Fanni az egész magyar olimpiai delegáció legfiatalabb indulója lesz. Tegnap reggel Reziben Cserép Gábor polgármester búcsúztatta a kis falu lakóinak nevében a nagy útra induló nagyszerű sportolónőt. Fanni a paralimpiai versenyeken az úgynevezett S6 kategóriákban indul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!