Zalatárnok

2015.03.16. 18:15

Az életút elismerése: miniszteri oklevél Varga Imre plébánosnak

Zalatárnok - Hosszú idén át végzett kimagasló lelkipásztori szolgálata elismeréseként Balog Zoltán miniszter elismerő oklevelet adományozott Varga Imre nyugalmazott csesztregi plébános részére.

Gyuricza Ferenc

A kitüntetést a 95. életévében járó pap részére a miniszter megbízásából szülőfaluja, Zalatárnok polgármestere adta át. Gombos Csaba kiemelte: Imre atya a település egyik büszkesége, akinek több évtizedes munkásságáért hálával tartozik a falu.

Az oklevelet Gombos Csaba polgármester (balra) és dr. Szinku Mihály adta át a 95. évében járó Imre atyának. A képünkön Salamon Teréz, Varga Imre gondozója látható még. Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ünnepi eseményre Imre atya otthonában került sor. A nyugalmazott plébános – akit a szombathelyi egyházmegye korábbi főpásztora, dr. Konkoly István tiszteletbeli kanonok címmel ruházott fel – tavaly decemberben tért vissza Zalatárnokra, azt megelőzően a zalabaksai Kolping otthonban gondozták.

Varga Imre – akit anno lapunk olvasói elsőként választottak meg az Év zalai emberének – a II. világháborúban a keleti fronton, majd azt követően egyéb harcmezőkön is – tüzérként szolgált. Onnan hazatérve, részben az átélt borzalmak hatására papi hivatást választott. Többek közt szolgált Csesztregen is, az ezredforduló évében innen vonult nyugállományba, majd költözött haza szülőfalujába. 2006 nyarán megszervezte azt a zarándokutat, amely során egykori katona- és paptársaival a a harcokban elesettekért mondott imát.

 

Az oklevél átadását megelőzően Zalatárnokon megemlékeztek az 1848. március 15-én kirobban pesti forradalomról is. Az ünnepségen a Zalai Népfőiskola Egyesület elnöke mondott beszédet, dr. Szinku Mihály nemcsak a fővárosban lezajlott eseményeket, hanem 1848 helyi vonatkozású történéseit is felidézte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!