Állatvilág

2016.06.23. 07:28

Kutyás gazdák figyelmébe! Mire figyeljünk a nyári időszakban?

Zalaegerszeg - Évszázadok óta tartja magát az a tézis, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Ezt erősíti Josh Billings közismert mondása is, „a kutya az egyetlen teremtmény a világon, mely jobban szeret téged, mint saját magát”.

Mikó-Baráth György

Négylábú barátaink legtöbb esetben szinte családtaggá válnak az évek alatt, melyet gazdájukkal, gazdáikkal töltenek. S egy jó kutyatulajdonos odafigyel állatának egészségére is! Ezért tartottuk fontosnak, hogy megpróbáljuk összeszedni a tavaszi-nyári, azaz a jó idő beálltával megjelenő kutyabetegségeket. Ezek összegyűjtésében dr. Mike János volt segítségünkre.

Kérésünkre 6 betegséget, illetve a meleg időjárásnak köszönhetően bekövetkező jelenséget sorolt fel. Ezek közül első az allergia volt.

- A különböző növények, füvek, fák kilombosodása idején az első számú betegség, ami a kutyákat érinti, az allergia. Ha az állat allergiás valamilyen pollenre, elkezd viszketni, vakarja magát, és ez évről évre egyre rosszabb lesz. Tulajdonképpen ez ugyanolyan tünetekkel jár, mint az embereknél. Ha folyamatos kezelés alá veszik az állatot, akkor egy idő múlva elmúlhat ez a reakció.

Következő kiemelt betegség a felnőtt szuka kutyákat érintő gennyes méhgyulladás volt. De a párzási időszak okozta verekedésekre is kitért Mike doktor.

- Tudni kell, hogy a kutyák normális körülmények között, tavasszal és ősszel ivarzanak. Ezek persze különböző okok miatt el is tolódhatnak. Ebben az időszakban jön elő - a nemi élettel összefüggve - leginkább nagytestű szukáknál a gennyes méhgyulladás. Ha ez bekövetkezik, minél előbb állatorvoshoz kell fordulni. Lehet gyógyszerekkel is karbantartani, de talán legjobb megoldás az ivartalanítás. Ez gyakran életmenő lehet! Szintén az ivarzáshoz kapcsolható, a verekedés, amikor kutyák a nőstényekért csapnak össze. Veszélyes lehet, ha ivarzó kutyát visznek ki a futtató helyekre, erre mindenképpen figyeljenek oda a gazdák! De, ha már megtörtént a baj, nem célszerű még egy kisebb harapásnál sem várni a kezeléssel. A harapás során a fog, a bőr és a szőr is szennyezett, így beviszi a bőr alá a baktériumokat, ami pár nappal később begennyesedhet, elfertőződhet. Ha frissen hozzák kezelésre, akkor nem állhat fenn ez a veszély.

Szép időben nyilván az emberek szívesebben járnak a szabadba kutyát sétáltatni, akár egy közös futásra „invitálni” a négylábú kedvencet. Természetesen a mozgás és a sport a kutyáknak is jót tesz, ugyanakkor a doktor úr ezzel kapcsolatban is figyelmeztető információkkal szolgált.

- A szép idő beálltával futtatás közben kutyák a parkokban bármit megehetnek. Érdekes módon a papír zsebkendőt nagyon szeretik. Valamelyik előszeretettel eszi meg a másik kutya ürülékét is, ez egy természetes jelenség, nem tragédia. De gyakran ezt, s a zsebkendőfogyasztást is követi hasmenéses megbetegedés.

A beszélgetésünk végére hagytuk a legsúlyosabb és legaktuálisabb betegségeket, a babéziózist és parvovírus okozta bélgyulladást.

- A legaktuálisabb megbetegedés a kullancs okozta babéziózis. Előbb-utóbb magas lázzal jár, elesett lesz a kutya, esetleg sötétbarnás lesz a vizelete. A lehető leggyorsabban állatorvoshoz kell fordulni, mert a szétesett vörösvértesteket egy ideig a máj próbálja pótolni, de ha a kutya már besárgul, onnan nagyon nehéz megmenteni az állat életét!

Ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy a mostani esős időjárás vagy a nagy meleg kedvez jobban a kullancsoknak?

- Száraz, nagy melegben csökken a kullancsok intenzitása, persze erdőkben, parkokban ekkor is figyelni kell az állatra. Legfontosabb pedig a megelőzés. „Kismillió” kullancs elleni megoldás van már, mindenképpen javaslom használatukat.

Sajnos ma már nincs olyan, magát jó kutyás gazdának valló ember, aki ne találkozott volna állatában kullanccsal. S az internet világában nyilván „ezer meg egy” javaslatot olvashatunk a vérszívók kiszedésére. Így megkérdeztük dr. Mike Jánost, ő mit javasol ebben a kérdésben.

- Én a kiszedő csipeszt javaslom. Rá kell fogni a kullancs tövére, és az óramutató járásával ellentétes irányban kicsavarni, minél előbb kivenni és esetleg betadinnal, ami azért a legtöbb háztartásban található, lefertőtleníteni a helyét. Ha beszakad a kullancs feje, nem olyan nagy tragédia, olyan, mintha egy szálka lenne az állatban, előbb vagy utóbb kilökődik.

Sajnos a babézia veszélyét tovább fokozza az is, ha nem veszik a gazdák időben észre a kutyájukba belecsípő kullancsot.

- Nagyon gyakran kapom azt a választ a gazdáktól, hogy „de hát nem volt benne kullancs”. Tudni kell, ha a kullancs megszívja magát, kiesik. Ezért sajnos nem törvényszerű az, hogy ha nem találtunk benne kullancsot, akkor nem lehet babéziás.

Végül a parvovírus került említésre.

- Idén sajnos a leggyakoribb tapasztalat a parvovírus jelenléte. Ez egy vérömlenyes bélgyulladás, amit szintén azonnal kezelni kell. Elsősorban a kölyökkutyákra veszélyes. A felnőtt kutyák, amik már átestek rajta, nem betegednek meg, a fiatal kutyák viszont hatványozottan ki vannak ennek téve. Azért is nagyon komoly gond ez a vírus, mivel a betegség után még 3 hónapig ott van az állat szervezetében, ürülékében is. Így ha egy parkban a beteg kutya székletéhez odamegy egy másik kölyökkutya, könnyen összeszedheti a betegséget. Megelőzésére az évente beadandó vakcinás védőoltás szolgál.

Összegezve tehát elmondható, hogy minden sétáltatás, futtatás esetén alaposan nézzük át kutyánkat, figyeljünk allergiás reakcióira is. Különösen fontos a figyelem kölyök korban, hiszen a parvovírus nagyon gyakori az idei nyáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!