Szócska Miklós - Az átszervezésnek az az értelme, hogy a betegeknek jobb legyen

Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár országjáró körútjának egyik állomása tegnap Nagykanizsa volt, ahol az államtitkár bejelentette: a Kanizsai Dorottya Kórház egyik kedvezményezettje lesz a jövő év májusától bevezetésre kerülő térségi rendszernek.

MTI

Az államtitkár hangsúlyozta: a nehéz körülmények ellenére az egészségügyben dolgozók részéről is komoly igény mutatkozik az átszervezésre, ésszerűsítésre. Mint elhangzott, jövőre mintegy 300 milliárd forintos eszközfejlesztés, beruházás valósul meg a szférában, illetve a belső tartalékok felszabadításával - ami például a betegutak egyszerűsítéséből adódik  - az egészségügyben dolgozók bérrendezése is elkezdődhet.

Közölte: az országban hat kórházzal már megtörténtek a szakmai egyeztetések, de néhány hét alatt ezt mindenütt lefolytatják. Március végére kell megállapodni a kórházakkal, amelyek április végéig megkötik a szerződéseket az Egészségbiztosítási Pénztárral, "május elsejétől pedig már az új térségi megosztásban dolgoznak az intézmények".
   
Az átszervezésnek az az értelme, hogy a betegeknek jobb legyen, és ha hatékonyabban működik az egészségügy, "a tartalékokat visszaforgatjuk a bérekbe".
   
Dr. Szócska Miklós azt is elárulta: a jelenlegi tervek szerint a Zala Megyei Kórház a szívsebészet terén térségi feladatokat lát majd el a jövőben, ugyanakkor a Kanizsai Dorottya Kórház is megmarad, sőt minden bizonnyal a csurgói térség ellátását is megkapja. Az államtitkár jelezte: a kanizsai kórház sürgősségi ellátásának fejlesztését célzó beruházás is megvalósul, ám arról még nincs konkrét döntés, hogy mely gyógyászati szakterületek maradnak, illetőleg szűnnek meg a zalai kórházakban.

A megyei kórházban történt gyógyszer hiány  kapcsán így fogalmazott:
világméretű hiány alakult ki abból a vegyületből, amely a Zala Megyei Kórház készletéből is kifogyott, és emiatt a héten nem tudták elvégezni a kemoterápiás kezeléseket; a tárca ezért "alternatív beszerzési megoldásokon" gondolkodik, és ha hosszú távon hiány alakul ki, "a hazai gyártásról is gondoskodni kell".
"Kritikus" gyógyszerről van szó - mondta, hozzátéve, "valószínűleg a nemzetközi egészségügyi szervezetek is közbe fognak lépni" a megoldásért, de ha hosszú távon megmarad a hiány, "a hazai gyártásról is gondoskodni kell".
Hozzátette, azért alakulhatott ki világszerte hiány, mert a gyógyszerárak általános csökkentése miatt már nem hoz olyan jelentős profitot ennek a készítménynek a gyártása. Úgy fogalmazott: "Nekünk most nagyon ügyesnek kell lennünk, hogy a nemzetközi piacon hozzájussunk ehhez a termékhez", mert sokan versenyeznek érte.

Az államtitkár azt mondta, az elmúlt két évtized "privatizációs ostobasága", hogy a gyógyszergyártás és -forgalmazás nagy része "kikerült a nemzeti érdekkörből", mert nem mindegy, hogy "milyen gyorsan tudunk reagálni egy ilyen helyzetre". Az 5-fluorourocilról szólva hangsúlyozta, hogy kizárólag "a kórházi onkológiai ellátásban adott speciális" készítményről van szó.
   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!