'' A Guns N' Roses számomra olyan, mint egy gyermekkori sérülés''

Én a mai napig egy szerény vidéki fiú vagyok, aki még mindig sztárként tekint azokra a zenészekre, akikkel egy színpadon játszhat - mondja a zalai származású Takács Vilmos, a Hollywood Rose gitárosa. A Guns N' Roses dalait játszó együttes az Egerszeg Fesztivál keretében adott koncertet a minap a megyeszékhelyen.

Gyuricza Ferenc

Takács Vilmos - vagy ahogy szinte mindenki ismeri: Vilkó - közel hat évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kilép a szintén Zalaegerszegről indult, ám a karrier érdekében székhelyét Budapestre áthelyező Reaktor együttesből, s véglegesen csatlakozik a Hollywood Rose-hoz. Döntését nem bánta meg, új együttesével azóta közel 350 koncertet tudhat maga mögött. A Guns N Roses dalait tartalmazó programjukkal bejárták Európa nagy részét, s két olyan albumot is megjelentettek, amelyeken saját dalaik szerepelnek. Vilkó szerint mindezek tükrében jó döntésnek bizonyult, hogy a Reaktorban kialakult belső feszültségek miatt otthagyta korábbi zenésztársait.


- Nagyon sajnálom, hogy el kellett hagynom Zalaegerszeget, hiszen szerettem itt élni, s a mai napig nagy élmény hazajönni, akár zenészként érkezem, akár szülői látogatásra - jelenti ki a beszélgetés elején. - A szakmai karrier szempontjából azonban muszáj volt meghozni ezt az áldozatot. Egy zenész számára Budapesten sokkal több a lehetőség. A hat év alatt olyan kapcsolati tőkére tettem szert, amit Zalaegerszegről, távirányítással nem lehetne hasznosítani. A Hollywood Rose tagjaival régóta ismertük egymást, a Reaktorral játszottam is előttük. Amikor 2006-ban a dobos Zaba felhívott, hogy kiszáll a régi gitáros, s csatlakozhatnék hozzájuk, egy darabig még hezitáltam, tudnám-e a két zenekart párhuzamosan is vinni. Hamar rádöbbentem, hogy ez hiú ábránd, s végérvényesen úgy döntöttem, inkább a Hollywood Rose teljes jogú zenészeként folytatom tovább.

A zenélés mellett Vilkó az érvényesülés egyéb formáit is megtalálta Budapesten. A két diplomával rendelkező fiatalember immár hetedik éve dolgozik az IBM-nél, emellett 11 éve él biztos párkapcsolatban. Mint mondja, nagyon jó, hogy talált magának egy olyan társat, aki elfogadja azt az extrém életvitelt, amit a zenélés jelent, hiszen egy aktívan koncertező zenekar tagjának lenni rengeteg elfoglaltsággal, rengeteg utazással jár együtt. A Guns N Roses tribute zenekaraként működő, vagyis azt a színpadon még a külsőségeiben is megtestesíteni szándékozó Hollywood Rose fellépéseinek jelentős hányada külföldön történik. Vilkó szerint mindez annak köszönhető, hogy a magyar tribute zenekarok - legyen szó akár a KISS, az AC/DC vagy az Iron Maiden dalait játszó együttesekről - rendkívül felkészültek, sokkal jobb hangulatot tudnak varázsolni, mint a vetélytársaik. Európában több Guns N Roses tribute formáció működik, mégis szinte mindenhova őket hívják, hiszen koncertjeiken a közönség közel ugyanazt az érzést kapja, mintha az anyazenekar fellépését látná.

- A Guns N' Roses számomra olyan, mint egy gyermekkori sérülés, amely egész életemen át elkísér - ad még számot a zenekar iránti vonzódásáról. - Amikor először megláttam őket a tévében, már akkor teljesen belehabarodtam a zenéjükbe és a kinézetükbe. Mindent tudni akartam róluk, posztereket, matricákat gyűjtöttem, Guns N' Roses klubba jártam, és ez a rajongás a mai napig megmaradt.


Két albumot saját dalokkal adtak ki
Takács Vilmos jelenleg könyvet ír a Guns N´ Roses zenekar történetéről, várhatóan karácsony előtt jelenik meg. A zalaegerszegi gitárost ugyanakkor – bármennyire is kedveli a példaképeket – nem elégíti ki, hogy csak az amerikai sztárzenekar dalait játssza, ezért nekikezdett önálló ötletek kidolgozásának. A Hollywood Rose azóta már két olyan albumot is kiadott, amelyen az együttes saját dalai szerepelnek. A Minimal Design című nagylemez 2009-ben, a Piknik a Holdon pedig 2011-ben jelent meg.



Egerszeg Fesztivál 2012 dosszié



Barangoljon a korábbi fesztiválok cikkei és képgalériái között:

Egerszeg Fesztivál 2011

Egerszeg Fesztivál 2010

Egerszeg Fesztivál 2009

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!