Gyümölcsszezonban tolvajelhárító kerítés, rákmegelőző sárgabarack

Szomorú döntésre jutottunk a szomszédokkal: kerítést építünk. Érik a gyümölcs, tolvajok járják a kerteket. Nem nyafogásként mondom, inkább figyelmeztetésül: jó lesz, ha mindenki résen lesz, esetleg megszervezi a figyelést. A rendőri jelenlét visszatartó erejére nem számíthatunk, a 9 év alatt, amióta Besenyőben lakom, mindösszesen háromszor láttam rendőrjárőrt a városrészben.

Fincza Zsuzsa

Pedig ha minden nap elautóznának erre, éves átlagban legalább egyszer észlelném őket. Hogy miért most kapkodunk? Mert volt kerítésünk, amíg el nem adták a telkeink alatt húzódó területet. Az új tulajdonosok tereprendezés gyanánt először betemették a csapadékgyűjtő árkot, utat építettek, majd az egyikük lebontotta a telkünk felöli kerítést is. Természetesen a szomszédjogokat félresöpörve, a megkérdezésünk nélkül, sőt a tiltakozásunk ellenére, igaz, a hatóság sem foglalkozott a panaszunkkal, hiába reklamáltunk a hivatalban. Így most könnyű a dolguk a zsiványoknak. Mondták is a szomszédok, ne írjak róla, mi van a kertünkben, mert idecsábítom a tolvajokat. Megpróbálom, bár nem hiszem, hogy a más értékére ácsingozók biokertészetről olvasnának. Sőt, hogy olvasnak egyáltalán.


A múlt héten az aszalógéppel és az idegen nyelvvel folytatott szerencsétlenkedésem kapcsán egyik olvasónk messzemenő következtetéseket volt le újságírói felkészültségemről, szerencsére azt elhallgattam, hogy hosszú percek múltak el, mire rájöttem, hogy az elosztót, amihez csatlakoztattam a masinát, még külön be is kell kapcsolni. Sőt, ha látta volna, mit műveltem a hét végén a motoros szegélynyíróval! Mert amíg itthon kiégett a gyep, a folyó-parti tanyán térdig érő fű várt, s azt azzal a „női méretű” szerszámmal vágtam le.

Azért mégiscsak térjünk vissza az aszalásra, ugyanis a sárgabarackon a sor, hogy ilyen módon is tartósítsuk. Az egyik „vitaminos” portálon olvasom, hogy a Himalájában él egy népcsoport, ahol nem fordul elő rákos betegség, s ez valószínűleg a fent említett gyümölcsnek köszönhető. Hatalmas sárgabarack ligeteik vannak, frissen is rengeteget fogyasztanak belőle, a napon aszalják, s így télen-nyáron ehetik. Ezt a gyümölcsöt, s annak a magjából sajtolt olajat használják lényegében mindenre. Pedig valószínűleg senki sem hívta fel a figyelmüket arra, hogy a sárgabarack gazdag A-, és C-vitaminban, béta-karotinban, B17-vitaminban, kalciumban, káliumban, foszforban és kénben.


Fontos szerepe van a csontok és a szövetek újjáépítésében, növeli a sejtek energiáját, fokozza a vérképzést, többek között segít leküzdeni a fertőzéseket. Állítólag a B17 vitamin megfelelő mennyiségben gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.

Több helyen úgy olvastam, 80 kilós embernek naponta 18-20 darab barackmag elfogyasztása javasolt. Mindenesetre ne essünk túlzásokba, a B17 ugyanis ciánt is tartalmaz.



Biokertészet hókuszpókusz nélkül - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!