Óriási felhőszakadás zúdult Zalaegerszegre! (frissítve, képgalériával)

2010. augusztus 13., 22:22 szerző: Horváth A. Attila, Arany Horváth Zsuzsa
Péntek este hatalmas villámok kíséretében megérkezett a vihar Zala megyébe: a rég nem látott felhőszakadást néhol jég is kísérte. Zalaegerszeg utcáit teljesen elárasztotta a víz, autók akadtak el az áradatban. Sok fa kidőlt, szombaton még mindig nincs áram a város több részén. Félbeszakadt a ZTE FC - Lombard FC Pápa találkozó is a szörnyű vihar miatt. Lentit sem kímélte a vihar.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Zalaegerszegen rég nem látott vihar tört ki péntek este 9 óra körül. Az utcákat elárasztotta a víz, amitől lelassult a közlekedés és autók akadtak el, rongálódtak meg az áradatban.

Zalaegerszeg utcáin hömpölygött a víz a felhőszakadás alatt és után - lelassult a közlekedés - Fotó: Ohr Tibor
Sok fa kidőlt a városban, a Kossuth utcán például az egyik rádőlt egy munkagépre. A szél és a felhőszakadás miatt feldőltek a Dísz tér virágládái is.
Rádőlt egy fa Kossuth utcán az egyik munkagépre - Fotó: Pezzetta Umberto Sok fa kidőlt Zalaegerszegen - Fotó: Pezzetta Umberto A Dísz téren feldőltek a virágládák - Fotó: Pezzetta Umberto


Egyik zalaegerszegi olvasónk  szemtanúja volt annak, ahogyan több autó lefullad a Göcseji úton az egyik benzinkút előtt a néhol térdig érő vízben. Több jármű is behajtott a kútra az áradat miatt, ám volt, amelyik nem indult be újra, így azt el kellett vontatni.

Több autó elakadt a Göcseji úton - Olvasói fotó:  Bérdi Petra Ömlik a víz a Göcseji úton - Olvasói fotó:  Bérdi Petra Az Alsóerdei úton autósnak, motorosnak egyaránt nehéz dolga volt - Fotó: Izer Nándor


A hatalmas vihar miatt félbeszakadt a ZTE FC - Lombard FC Pápa találkozó 2-1-es állásnál. Berger József játékvezető  a 60. percben döntött úgy, hogy nem folytatják a csapatok a mérkőzést. További részletek itt!

Győzött a vihar a ZTE pályán - Fotó: Pezzetta Umberto
A ZTE stadionnál tengernyi víz gyűlt össze, a parkoló autókat nehezen lehetett megközelíteni.
Hatalmas víz a ZTE stadionnál - Fotó: Pezetta Umberto

Elment az áram

Zalaegerszeg több részén még mindig nincs áram szombaton: Andráshidán, a Gébárti-tó környékén, a Csácsi hegyen és Csácsbozsok környékén akadozik az áramszolgáltatás. A társasházak egy részében teljesen elment az áram, de vannak olyan házak is, ahol csak fél fázisokat érint az áramkimaradás.

Az E.ON vonalai túlterheltek, mert a bejelentések folyamatosan érkeznek hozzájuk. Olvasónk információja szerint folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, s azt ígérték, hogy még szombaton igyekeznek mindet kijavítani.

Hömpölygött a víz Zalaegerszeg utcáin - Fotó: Izer Nándor"Szerencsésen megúsztuk"

Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese szombaton foglalta össze hírportálunknak, milyen károkat okozott a vihar Zala megyében.
A vihar főleg Zalaegerszeget sújtotta, de Lenti térségét is elkapta. 45 alkalommal vonultak szombat délelőttig a tűzoltók, ebből körülbelül 11 esetben Lenti térségében dolgoztak.

Az esetek többségében kár nélkül megúszták a vihart. Személyi sérülés nem történt. A lakóingatlanokban sem történt olyan mértékű kár, hogy azok veszélyessé vagy lakhatatlanná váltak volna.

Rengeteg fa kidőlt - Fotó: Izer Nándor

Rengeteg fa kidőlt, ezekről folyamatosan érkeznek a bejelentések. Zalaegerszegen a Kossuth utcán egy munkagépre dőlt fa éjjel, a Petőfi közben egy személyautóra, a járművekben azonban kár nem keletkezett. Ezek alapján a tűzoltó ezredes úgy értékelte: "Szerencsésen megúsztuk a vihart".

A viharban elektromos vezetékek is leszakadtak, az E.ON szakemberei folyamatosan hárítják el a hibákat.


Nagykanizsán és környékén nincs komolyabb kár

A nagykanizsai tűzoltó-parancsnokság illetékességi területén szerencsére, nem okozott komoly károkat a péntek éjszakai vihar. A lánglovagoknak mindössze két esetben kellett az úttestre dőlt fát eltávolítaniuk, Sávoly és Zalakomár, illetve Bánokszentgyörgy és Oltárc között - tudta meg a tűzoltóság ügyeletesétől kollégánk, Horváth-Balogh Attila.OLDALTÖRÉS: A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta

 

A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta

A péntek éjszakai vihar miatt 346 esetben kellett kiszállniuk a tűzoltóknak az országban, a riasztások száma késő éjjeltől hajnalig több mint a duplája volt egy szokásos egész napi átlagnak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel szombaton reggel. A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta.

A szolgálat megerősítésére egyedül a Veszprém megyei ügyeleten volt szükség a sok hívás miatt.
A tűzoltókat elsősorban fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz, épületkárokhoz és villámcsapás okozta károkhoz riasztották.
A legtöbb kárt a vihar Veszprémben, Somogyban és Zalában okozta. Veszprém megyén belül leginkább érintett települések Pápa, Ajka és Veszprém volt.

Hajmáskéren villámcsapás következtében kigyulladt 500 szalmabála a volt orosz laktanya területén.

Tűzoltó oltja a tüzet, mellette egy traktor segítségével biztonságos helyre szállítják a még ép körbálákat - MTI Fotó: Nagy Lajos

A fővárosi tűzoltók a Budapesten keletkezett viharkárokat felszámolták. 
Egy kiemeltebb esemény volt Pest megyében: Nyáregyháza településen, ahol egy családi ház tetőszerkezetét villámcsapás érte, és kigyulladt. A ház alagsorában vegyesbolt, felette lakótér van. A kiérkező dabasi és monori tűzoltók a ház mellett lévő PB gázpalack tárolóból 76 gázpalackot távolítottak el a tűz közeléből.  A riasztást 1:21-kor kapták meg és 2:15-re már eloltották a tüzet. A ház tetőszerkezete teljes terjedelmében leégett, személyi sérülés nem történt.

 

Villám cikázik az égen a nagyszínpad felett augusztus 13-án este, a 18. Sziget Fesztivál harmadik napján, az óbudai Hajógyári-szigeten - MTI Fotó: Mohai BalázsElvitte egy óvoda tetőzetét a vihat Veszprémben - LAPOZZON!


OLDALTÖRÉS: Elvitte egy óvoda tetőzetét a vihar Veszprémben

Elvitte egy óvoda tetőzetét a vihar Veszprémben

Leszakította és elvitte egy óvoda teljes tetőzetét az éjszakai vihar Veszprémben, az Avar utcában - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem ügyeletese szombaton az MTI-t.

A megyeszékhelyen mintegy 15-20 helyen dőlt ki fa villanyvezetékre vagy szakadt el a vezeték a nagy erejű vihar miatt - mondta Kővári László. Veszprémben különösen a dózsavárosi területen keletkeztek jelentősebb károk; fák dőltek autókra, közútra, épületekre, illetve elektromos vezetékekre. A városrészben fennakadások voltak az áramszolgáltatásban. 
   

Tűzoltók dolgoznak Veszprémben, az Avar utcában, ahol leszakította és elvitte a Vadvirág körzeti óvoda teljes tetőzetét az éjszakai vihar. A lerepülő tető összetört több villanyoszlopot és kerítést, leszakította a felsővezetékeket, a szemközti ház kéményét pedig ledöntötte. Az utcát teljesen eltorlaszolták a tető romjai, a tűzoltók többórás megfeszített munkával tudták eltakarítani a romokat - MTI Fotó: Nagy Lajos


Az ügyeletes tájékoztatása szerint szintén fák dőltek ki utakra, vezetékekre, házakra és autókra Ajkán, Pápán és a környékükön is. Kővári László szerint a három városban - Ajka, Pápa, Veszprém - mintegy 7-8 épület tetejét szakította le vagy rongálta meg erősen a viharos szél.
   
Csetény, Szápár és Kerta községekben villám csapott lakóházakba és melléképületekbe, Hajmáskéren pedig 500 szalmabála égett villámcsapás következtében.
   
A megyei tűzoltóknak az éjszaka folyamán 70 riasztásuk volt - mondta Kővári László, megjegyezve, hogy szinte valamennyi egységük a helyszíneken dolgozik még szombaton kora délelőtt is.
OLDALTÖRÉS: Villám csapott egy házba Székesfehérváron
Villám csapott egy házba SzékesfehérváronPénteken késő este villám csapott egy házba Székesfehérváron a Vízaknai utcában. A családi ház hátsó melléképületében kialakított lakrész kéménye a csapástól leomlott, a tetőszerkezet kigyulladt.

A helyszínre a székesfehérvári tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval vonultak, a tüzet majdnem három órás munkával tudták megfékezni. Személyi sérülés nem történt - írja az fmh.hu.


OLDALTÖRÉS: Narancssárga riasztásNarancssárga riasztás


Több régióra is kiadták a narancssárga riasztást, és az ország egész területén várhatók hevesebb zivatarok pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján található előrejelzés szerint.
Jelenleg a nyugat- és dél-dunántúli régióra zivatarokra és az esőre vonatkozóan is másodfokú riasztás van érvényben. Eszerint ezeken a területeken előfordulhatnak hevesebb zivatarok, ezeket intenzív csapadék, 90 km/óránál erősebb széllökések, valamint legalább két centiméter nagyságú jég is kísérheti, a rövid idő alatt leesett csapadék mennyisége meghaladhatja az ötven millimétert.

Kolláth Kornél, az OMSZ meteorológusa az MTI-nek elmondta: emellett az észak-alföldi régióban is előfordulhat heves zivatar, valamint az ország többi részén is, de ezeken a területeken csak citromsárga riasztás van érvényben. 

Az OMSZ meteorológusa elmondta: este kilenc-tíz óra körül már Pest megyében is kialakulhatnak zivatarok. Emellett megerősítette a honlapjukon közölteket, miszerint péntek éjfélig az észak-magyarországi régiót leszámítva az egész országra kiadhatják a narancssárga riasztást a heves zivatarok miatt.
 
Hozzátette: a hétvégén is szinte az egész országban előfordulhatnak helyenként heves zivatarok. Ezek viszont nem nyomják rá a bélyegüket az egész nap időjárására, mivel várhatóan csupán néhány órás, de intenzív viharok lesznek.OLDALTÖRÉS: Jégeső pénteken?


Jégeső pénteken?

Pénteken északkeleten csökken, dél felől pedig átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, emellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, főként a középső országrészben felhőszakadás, jégeső is valószínű.

Éjszaka fokozatosan csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen lesz csapadék.

Szombaton az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzet mellett sok lesz a napsütés, szórványosan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 29, 34 fok között alakul.

Horváth A. Attila, Arany Horváth Zsuzsa

2010. augusztus 13., 22:22 szerző: Horváth A. Attila, Arany Horváth Zsuzsa