Tavaszi vitaminbomba - Gyógyhatású és ételekbe is kiváló a medvegyhagyma

2017. március 19., 16:00 szerző: Arany Gábor
komment
Zalaegerszeg - Ha tavasz, akkor medvehagyma! Ez a tavasz első vitaminforrása, amit a néphit szerint a barna medvék is szívesen fogyasztanak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A sási- vagy poszhagyma néven ugyancsak ismert növényt a vaddisznók szintén kedvelik, s nem csak a leveleit, a föld alatti részt is gyakran kiássák. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják. Gyűjtéskor figyeljünk, a medvehagyma összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét növény mérgező.

Gyógyhatású és ételekbe is kiváló a medvegyhagyma

A medvehagyma tehát a fokhagymához hasonlítható kiváló szer, de hatása erősebb, mert allicin-tartalma 12-szer magasabb. E tulajdonsága miatt gyógyteaként is használhatjuk. A néphit szerint a gyógyászatban számos bajra alkalmazható: értisztító hatású, csökkenti a koleszterinszintet és alkalmas a magas vérnyomás kiegészítő kezelésére, vese- és hólyagtisztításra.

Jelentős a C-vitamin tartalma, legfeljebb az érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott a fogyasztása. Sokféleképp használható: készül belőle fűszer, teacsepp és kapszula. A friss levelek szendvicsbe vagy saláta alapanyagaként kiválóak, kefires, tejfölös, citromos olajos öntettel is fogyasztható. Felaprítva ízesítő anyagként keverjük körözöttbe, rántottába és alapanyaga lehet mártásnak, főzeléknek, krémlevesnek.

Idén is megrendezik a medvehagyma túrát a megyeszékhelyen. Március 25-én, vagy rossz idő esetén egy héttel később 14 órakor az Izsák iskolától indul a túra a Mária-forráshoz. Visszatérve az iskolához fél ötkor Éder Katalin dietetikus tart előadást a növényről. A program keretében lesz még medvehagymás ételek bemutatója és kóstolója, illetve receptismertetés is.

Arany Gábor

2017. március 19., 16:00 szerző: Arany Gábor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...