Gazdaság

2012.03.09. 17:03

Metszeni is csak (jó) időben

Az időt soha nem szabad sürgetni, ennek megfelelően a metszést is akkor kell elkezdeni, amikor minden körülmény megfelelővé válik.

zaol.hu

Ezt dr. Kocsis László egyetemi tanár hangsúlyozta pénteken azon a konferencián, melyet a Pannon Egyetem Georgikon Kara kertészeti tanszéke több partnerével együtt rendezett Keszthelyen. Előadásában az elmúlt évek időjárását elemezte. Hangsúlyozta: a szőlőnek sem tesznek jót a szélsőségek, márpedig 2010 rendkívül csapadékos, a tavalyi év pedig éppen az ellenkezője, száraz volt. A növény megsínylette az aszályt, szemmel látható, hogy miatta sokkal vékonyabbak a vesszők.


Dr. Gombos Sándor MVH-kirendeltségvezető a Balaton-környéki szőlőültetvényekről beszélt. Mint mondta, a szőlészet-borászat nagyon érzékeny ágazat, ezt mutatja, hogy tavaly például 160 hektárral csökkent a térségben az ültetvények nagysága. A telepítési igény azonban nőtt, s ez optimizmusra ad okot. A tóparti régióban egyébként jelenleg 5.150 hektáron termelnek szőlőt, a baj, hogy a túlnyomó többsége borszőlő, az egyéb fajták mennyisége a a harminc hektárt sem éri el. Kiemelte: a támogatási rendszer jó, ha a szőlős-boros gazdák összefognak, pozitív jövő várja az ágazatot.

A rendezvényen szóba került a szőlő növényvédelmi rendszere, majd a kar cserszegtomaji ültetvényén gyakorlati metszési bemutatót tartottak. Dr. Kocsis László hangsúlyozta: nem szabad elkapkodni a metszést, ki kell várni a megfelelő időjárási viszonyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!