Gazdaság

2014.08.17. 09:05

A legmagasabb zalai egyéni vállalkozói árbevétel több mint 5,8 milliárdos volt

Zala megyében folyamatos csökkenést mutat a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók száma. A NAV a 2013-as adóbevallásaik alapján tájékoztatta lapunkat az egyéni vállalkozók tavalyi teljesítményéről.

Hajdu Péter

Mint közölték, a csökkenés oka elsősorban az, hogy közülük sokan a kisebb teherrel járó, kedvezőbb adózási formákra (eva, kata) tértek át. Zala megyében az idei év elején 12.900 gazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozót tartottak nyilván, az egyéni vállalkozók hatoda, 2.200 fő tért át a kata hatálya alá, melynek következtében a személyi jövedelemadó szerint adózók részaránya 95 százalékról 80 százalékra csökkent.

A megyében az egyéni vállalkozásokban foglalkoztatottak száma meghaladta a 11 ezer főt. A létszám több mint 60 százalékát maguk az önfoglalkoztató egyéni vállalkozók tették ki, mintegy 40 százalékát pedig az alkalmazottak és segítő családtagok. A tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók összességében 78 milliárd forintos bevételt értek el, ezzel a megye gazdaságának üzleti forgalmából 8,7 százalékában részesedtek. Kedvező változás, hogy a költségeikkel tételesen elszámoló egyéni vállalkozók egy főre jutó, 11,3 millió forintos árbevétele 26,5 százalékkal haladta meg az előző évit, míg az evások 5,3 millió forintos adózónkénti bevételt realizáltak, amely 10,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A megyében, a kisadózók fajlagos bevétele volt a legalacsonyabb, 2,7 millió forint.

Az adóhatóság megvizsgálta az egyéni vállalkozók árbevételének sávonkénti alakulását. Az egyéni vállalkozók 80 százalékának az éves árbevétele nem érte el a 10 millió forintot. Ezen adózók az összes árbevétel alig ötödéből részesedtek. Az egyéni vállalkozók 12 százaléka 10 és 30 millió forint közötti árbevételt realizált, és mindössze 8 százalékának volt 30 millió forintot meghaladó árbevétele. 59 százalékuk nyereséget, 34 százalékuk veszteséget, 7 százalékuk nulla eredményt mutatott ki a bevallásában. Az egyéni vállalkozók egy főre jutó adókötelezettsége a korábbi 110 ezerről 140 ezer forintra nőtt, amely 20 ezer forinttal magasabb az országos átlagnál. Az egyéni vállalkozók által teljesített 821 millió forint vállalkozói szja és osztalékadó kötelezettség az összes Zala megyei szja-befizetés 3,3 százalékát tette ki.

2013-ban a megyében realizált legmagasabb bevétel összege – 5.864 millió forint – közúti teherszállításból származott. A második legmagasabb bevételt egy fűrészáru gyártással (1.297 millió forint), a harmadikat egy sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozó (1.143 millió Ft) érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!