Gazdaság

2015.12.15. 18:46

Sikeres volt Zalában a földárverés

Zalaegerszeg – Sikeresen lezajlottak Zalában a földárverések, a meghirdetett területek 77 százaléka elkelt, a kikiáltási árnál több mint 350 millió forinttal drágábban.

Varga Lívia

A megyében két helyszínen, Zalaegerszegen és Nagykanizsán 12 árverési napon összesen 167 földterületet bocsátottak licitre, mondta el keddi sajtótájékoztatóján dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

– A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által meghirdetett területek 77 százalékára, azaz 116 ingatlanra volt vevő. Ebből 85 kikiáltási áron kelt el, 31 pedig a licit során kialakult összegért – fogalmazott a főigazgató. Kiemelte: az árveréseken 87-en regisztrálták magukat, volt, aki több területet is megvett. A vevők közül 28-an haszonbérlői voltak a megszerzett ingatlannak.

Elhangzott: az elkelt 116 földterület nagysága összesen 1956 hektár, míg a megmaradt 51 ingatlané 580.

– A 116 terület összesen 2 milliárd 504 millió 650 ezer forinton kelt el. Ez a meghirdetett árnál 352 millió 50 ezer forinttal több – folytatta dr. Sifter Rózsa, aki elmondta még: azzal, hogy a licitáló az árverésen nyertes lett, nem szerzett automatikusan tulajdonjogot, ahhoz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel kell megkötnie az adásvételi szerződést. Ennek kifüggesztésétől számítva 60 napon belül az elővásárlásra jogosultak, köztük a haszonbérlő, élhetnek elővásárlási jogukkal. Ha ezt nem teszik, akkor szerezheti meg a tulajdonjogot az árverési vevő.

A megyében a zalaszentgróti járás földterületei voltak a legnépszerűbbek: ott a  meghirdetett 22 ingatlanból 19 elkelt. Pókaszepetken pedig egy 115 hektáros ingatlan a meghirdetettnél közel 120 millió forinttal magasabb áron, 231 millió forintért talált gazdára. Zalában ez volt a licitrekord.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!