Gazdaság

2016.12.21. 11:46

Vállalkozók versenyeztek: dobogós lett a zalai csapat

Nagykanizsa - A múlt héten fejeződött be KKV Ház Megyék Versenye, melyen a zalai csapat a harmadik helyen végzett, akik a vízkezelési technológiák exportképességéről tartottak előadást a döntőben.

Pásztor András

Az immár negyedik alkalommal megrendezett verseny döntőjébe összesen 20 csapat került, köztük Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is érkezett vállalkozók. A rendezvény alapvető célja a tudásgyarapítás mellett, a kapcsolatépítés volt.

- A zalai csapatok a korábbi versenyeken általában dobogós eredményeket értek el, ezért szerettünk volna megfelelni az elvárásoknak – kezdte Varga Zoltán vállalkozó, a három fős zalai csapat vezetője. – Az első fordulóban az volt a feladatunk, hogy kifejtsük, mi az három legnagyobb probléma, amivel egy induló vállalkozásnak számolnia kell.

Varga Zoltán (balról), Mihovics Zoltán és Kereskai Péter több javaslatot is kidolgozott a versenyen (Fotó: Szakony Attila)

- Az első helyre a koncepció hiányát tettük – vette át a szót Kereskai Péter csapattag, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – Tapasztalataink szerint ugyanis azok a vállalkozások akik ötletekkel, vagy szakmai ismeretekkel rendelkeznek még nem biztos hogy koncepcióval is bírnak. A vállalkozók sok esetben nem ismerik a gazdasági környezetet, illetve azokat a szabályozókat amelyek a vállalkozássá válást segítik vagy éppen korlátozzák.

- A második helyre a vállalkozói szemlélet hiánya került, ami alatt azt értjük, hogy a vállalkozó képes legyen önmagát is menedzselni. A sikeresség nagyban függ a kapcsolati hálótól, valamint attól, hogy az illető mennyire tudja eladni önmagát és azt a terméket vagy szolgáltatást, ami a tevékenység alapja.

- A harmadik probléma a pénz hiánya, hiszen egy kezdő vállalkozás működtetéséhez tőkére van szükség. Általánosságban az is elmondható, hogy ma már egy jó pénzügyi tanácsadó nélkül nem érdemes vállalkozást indítani.

A zalaiak a fenti dolgozattal bekerültek a középdöntőbe, ahol két másik csapattal – Pest és Veszprém – együttműködve kellett kidolgozni három olyan, a kkv-szektor életét könnyítő javaslatot, amit a kormány elé terjesztenének.

- Elsőként a szakképzési rendszer reformját javasoltuk, a duális képzésben ugyanis problémát jelent, hogy a diákok gyakorlati tudása nagyban függ az adott vállalkozás méretétől – vette át a szót Mihovics Zoltán, a kanizsai Inkubátorház vezetője. – Ezért azt javasoltuk, hogy regionális oktatóközpontokat kellene kialakítani, ahol a fiatalok egy adott szakmacsoport minden részletét megtanulhatják. Emellett a fiatalok vállalkozási kedvének növeléséhez, illetve a pályázatok gyorsabb elbírálásához, az adminisztrációs terhek csökkentéséhez is ajánlottunk megoldásokat.

A döntőbe végül a pestiek, a veszprémiek, s a zalaiak közös csapata került, ahol aztán egymás riválisai lettek.

– A döntőben azt a feladatot kaptuk, hogy mutassunk be egy, a megyében kiemelkedő exportképes terméket – folytatta Varga Zoltán. – Mi a vízkezelési technológiát jelöltük meg, hiszen ez a tudás egyrészt komoly tradíciókkal bír Zalában, másrészt már bizonyította is, hogy ezen innovatív eljárás mennyire exportképes. Arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik ezen technológiák iránt, legyen szó a vízbázis megóvásáról vagy az édes víz előállításáról.

A megyék versenyének döntőjében egyébként szakemberek, illetve döntési jogkörrel rendelkezők alkották a zsűrit. Képviseltette magát a kormányzat, az adóhatóság és a Gazdasági Versenyhivatal is.

– Csak reméljük, hogy a kkv-szektor általunk felvetett problémái eljutnak az illetékesekhez, akik vállalkozóbarát környezetet biztosítanak – mondták a zalai csapat tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!