Gazdaság

2017.01.10. 20:39

Elegendő pénze van az országnak

Magyarországon a tervezett ütemben csökkent a devizatartalék, a tavalyi év végén 24,4 milliárd eurót tett ki, az aranytartalék pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg.

Hornyák József

Matolcsy György elnöksége alatt a jegybank egyetlen uncia aranyat sem adott el – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden. Nagy Márton, az MNB alelnöke a jegybank honlapján megjelent cikkében hangsúlyozta: az MNB devizatartalékai a tavalyi év végén 24,4 milliárd eurót tettek ki, aranytartaléka pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg. Nagy Márton kiemelte: az MNB aranyportfóliója az 1980-as évek végén, illetve az 1990-es évek elején csökkent a jelenlegi szintre.

Az MNB közleménye szerint a devizatartalék érdemben meghaladja a befektetők, elemzők által is szoros figyelemmel kísért tartalékmutatókat. „A tartalékoknak az elmúlt két évben lezajlott mintegy 10 milliárd eurós csökkenése önmagában évente mintegy 25-30 milliárd forinttal javította az MNB eredményét” – közölte a jegybank.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza a Világgazdaságnak elmondta: túl nagy devizatartalékot nem érdemes fenntartani, mert többletköltséget okoz az országnak, de arra is figyelni kell, hogy a fontos megfelelési szabályok feletti maradjon. „A külső adósságunk csökkent az elmúlt években, alacsonyabb az állam devizaadóssága, kivezették a lakossági devizahiteleket, mindezek miatt pedig indokolt a csökkentés” – tette hozzá.

Palotai Dániel hangsúlyozta: az MNB mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ország elegendő tartalékkal rendelkezzen, hogy Magyarország devizatartaléka a nemzetközi nagy intézmények, a hitelminősítő intézetek, a piaci szereplők által elvárt szintet legalább elérje, de inkább meghaladja – tette hozzá. Palotai Dániel kifejtette: a devizatartalékokat egyfajta biztosításként kell elképzelni, egy országnak tehát csupán akkora devizát kell tartalékolnia, ami az ország sebezhetőségével, sérülékenységével összhangban van.

Németh Dávid arra is rámutatott, hogy a devizatartalék egy válság kirobbanásakor válik igazán fontossá.

„Már nem vagyunk a leginkább kockázatos országok között, ha jön egy globális válság, és sokkal kisebb az esélye, hogy fizetésképtelenné válunk, mint 2008-ban” – emelte ki a közgazdász. Ezzel együtt úgy látja, hogy mindenképpen 20 milliárd euró felett kell tartani a devizatartalékot, és egy kis túltartalékolásra is szükség van.

Az MNB közleménye szerint a sérülékenyebb országoknak nagyobb devizatartalék kell, miközben az erősebb és stabilabb országok esetében az alacsony, de megfelelő szintű devizatartalék az indokolt. „Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredményeként Magyarország sérülékenysége érdemben mérséklődött” – emelte ki a közlemény. Ezt elismerte Németh Dávid is, de hozzátette: attól, hogy kevésbé vagyunk sérülékenyek, nem vagyunk teljesen védettek egy újabb válságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!