Gazdaság

2015.07.22. 18:42

Végre kiderült: ennyit kapnak kötvényenként a quaestorosok

Szerdán tette közzé a felszámoló a Quaestor-kötvényesek kártalanításával kapcsolatos közleményét.

A Portfolio korábban már utalt rá, a felszámoló most meg is lépte: közzétették ugyanis a PSFN honlapján a Quaestor-kötvények sorozatonkénti fiktív/valós kötvény arányait. Az előzetes becslésekkel nagyjából egybevágóak az arányok, vannak tehát olyan sorozatok, ahol a fiktív kötvények aránya meghaladja a 85%-ot, míg más sorozatoknál nem is voltak fiktív kötvények.

Szerdán tette közzé a felszámoló a Quaestor-kötvényesek kártalanításával kapcsolatos alábbi közleményét:

"A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) által 2015. július 6-án közzétett sajtóközlemény szerint július 13-tól megkezdődött a kárrendezés Befektető-védelmi Alapot (BEVA) terhelő kártalanítási részének a kifizetése. A BEVA kártalanítására a 2001. évi CXX. tv. (Tpt.) szabályai szerint maximum 20.000 euróig (kb. 6 millió forintig) és kizárólag azok jogosultak, akiknek a kötvényét a Quaestor Értékpapír Zrt. "f. a." (QÉP) nem tudja kiadni, vagyis a meg nem keletkeztetett Quaestor kötvénnyel rendelkező befektetők.

Az ügyfélvagyon átvizsgálásának eredményeként kötvénysorozatonként egyértelműen megállapítható a befektetők értékpapírszámláján nyilvántartott összes Quaestor kötvény darabszáma és a KELER központi értékpapír nyilvántartása alapján a rendelkezésre álló Quaestor kötvények összmennyisége. Tekintettel azonban arra, hogy a QÉP által vezetett egyedi értékpapírszámlákon nem különíthetőek el egymástól a meg nem keletkeztetett (hiányzó) kötvények és a QÉP KELER-nél vezetett számláján rendelkezésre álló (valós) kötvények, továbbá az sem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy egy-egy befektető egy-egy tranzakció során valós kötvényt vásárolt-e. Mindezekre figyelemmel kizárólag úgy lehetett az egyes ügyfelekre nézve a valós és a hiányzó kötvények mennyiségét megállapítani, hogy kötvénysorozatonként meghatározásra került egy arányszám a KELER nyilvántartásban szereplő valós kötvények darabszámának és az ügyfélnyilvántartásokban szereplő kötvények összdarabszámának figyelembe vételével. Az egyes ügyfelek esetében ezt az arányszámot alapul véve került meghatározásra a QÉP által vezetett értékpapírszámlán nyilvántartott kötvénymennyiségből a meglévő, valós kötvények mennyisége, valamint a hiányzó kötvények mennyisége.

A kártalanítás jelen fázisában a hiányzó kötvényeket pénzkövetelésként vette figyelembe a BEVA, ezért e kötvényekért az azok vásárlásakor kifizetett vételár képezi a kártalanítás alapját."

A felszámoló által közölt fiktív és valós kötvényarányokat az alábbi táblázat tartalmazza:

A felszámoló tehát csak úgy tudta eldönteni és meghatározni a fenti arányokat, hogy megnézte: a KELER nyilvántartásában szereplő valós kötvények darabszámához képest mekkora mennyiség található meg az ügyfelek egyéni számláin az egyes sorozatokból, ebből pedig arányszámot képzett. Fontos információ az is, hogy a Beva a kártalanítási összeg meghatározásakor a fiktív kötvények vételárát vette figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!