Díszmadár-kiállítás

2018.03.25. 11:18

Színpompás szárnyasok Zalaegerszegen

Tina Gömbi egyetlen mozdulatára felröppent, egyre nagyobb köröket rótt az égen, a galambcsapat is meglepődve nézte a kecses röptű kék-sárga szépséget .

Arany Gábor

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

Tina, a 22 hónapos ara papagáj lányt Gömböcz István, alias Gömbi hozta el Győrből az 53. egerszegi díszmadár-kiállításra, ami évtizedek óta hagyományosan a dunántúli szezonnyitónak is számít.

Ez alkalommal hetven magyar, osztrák és szlovén tenyésztő hatszáznál több madarat mutatott be, ahogy erről a rendező Díszmadár- és Díszállattenyésztők Zala Megyei Egyesületének elnöke, dr. Vörös Zéta beszámolt. A szabadtéri ararepülésen túl a látogatók a Keresztury VMK színháztermében három csoportba rendezve találkozhattak a tollas szépségekkel.

Ezek jellemzőit laikus módon talán úgy lehet összefoglalni, hogy a papagájok az intelligenciájuk miatt kedveltek, társasági lénynek számítanak, mégpedig hosszú éveken, évtizedeken át. A kanárik színpompás küllemükkel, színeikkel, formáikkal, illetve hangjukkal hódítanak, ezért számukra még énekversenyt is rendeznek.

A pintyek pedig látványosak, mozgékonyak, tartásuk csipettel egyszerűbb. Apropó tartás: a kiállítás tollas ékszereinek többségét nemzetközi előírások is védik. Azaz tartani ezeket csak a szigorú jogszabályoknak megfelelően lehet.

A hét végi kétnapos kiállítás alkalmat teremtett arra is, hogy a hazai díszmadarakkal foglalkozó egyesületek vezetői éves szakmai összejövetelüket is megrendezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!