Szakértő válaszol

2018.12.09. 07:00

Hogyan ne szedjünk fel pluszkilókat az ünnepek alatt?

Az ünnepek után gyakran sóhajtozunk, hogy túlzásba vittük a kalóriabevitelt. Azonban a szakemberek egyöntetű véleménye szerint mértékletességgel és rendszeres testmozgással megelőzhető a baj.

Benedek Bálint

Varga Petra és Péterfai János szerint bármilyen edzésformát választhatunk, lényeg a rendszeresség Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Karácsonykor a családok többsége a tradicionális családi receptek alapján állítja össze az ünnepi menüt. Szücs Petra, a Kanizsai Dorottya Kórház dietetikusa viszont azt tanácsolja, hogy némi konyhatechnológia- változtatással, valamint nyersanyagválasztással ebből tápláló és egészséges lakomát kerekíthetünk.

húsokat válasszunk, ilyen például a csirke, a vad és a nyúl – mondta a szakértő. – Kerüljük a bő zsiradékban sütést, helyette használhatunk sütőpapírt vagy épp agyagedényt. A húsokat sovány szalonnával megtűzdelhetjük, köré halmozhatunk zöldségeket. Ha pedig édességre vágyunk, akkor a könnyebb túrós, gyümölcsös verziókat próbáljuk ki. S természetesen a téli időszakban sem szabad megfeledkezni a vitaminpótlásról, ebben nagy szerep jut a narancsnak. A lédús finomságnak gyomorerősítő és emésztést segítő tulajdonságai is ismertek.

Varga Petra és Péterfai János szerint bármilyen edzésformát választhatunk, lényeg a rendszeresség Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Szücs Petra hozzáfűzte: az étkezések végeztével gyakran fogyasztunk borokat, ebből a száraz vörös mellett döntsünk, hiszen energiatartalma alacsonyabb, mint édesebb társaié. A szakember szerint fontos, hogy az étkezések után sétáljunk a szabad levegőn. Azonban a kanizsai edzőteremben dolgozó Péterfai János személyi edző szerint még jobb, ha a bioritmusunk része a mozgás, hiszen a rendszeres sportolástól üdébbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat.

– Aki korábban nem mozgott, s most elkezdené, annak érdemes tréner tanácsát kikérnie – folytatta. – Teljesíthető célokat kell kitűzni, amelyek mentén fokozatosan haladva eredményeket érhet el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyedül végzett edzésmunkát hamar feladják az emberek, ugyanis nincs motiváló erő. A kezdeti szakértő segítség a későbbi fogyásnál, alakformálásnál a hasznunkra válhat, útmutatást ad az életre. Ráadásul nem sérülünk meg mozgás közben, s olyan diéta összeállításában és követésében segít, amely kifejezetten egyénre szabható. Az edzőterem egyik vendége, Varga Petra szerint a test, a lélek és a szellem együttes karbantartására kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ha mindenütt megvan az egyensúly, akkor közelebb kerülhetünk az álmainkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!