szerelem

2021.02.14. 07:00

Bálint-napi apróságok

Február 14., Bálint napja a szerelmesek ünnepe. A Valentin-nap angolszász szokások alapján a 20. század végén terjedt el Magyarországon. A szerelmesek ilyenkor megajándékozzák egymást. A férfiak legtöbbször virággal lepik meg a kedvesüket, de a vicces apróságok is hódítanak. Múltidézőnkben most a kétezres évek elejéről válogattunk néhány képet a Valentin-napi zalaegerszegi kínálatból, nem törekedve a giccsmentességre...

Nagy Betti, Szabó Judit

Az internetes lexikon szerint egyébként a világ számos országában megünneplik a Valentin-napot, ám a szokások eltérőek. Japánban például a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg a választottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. Egy hónappal később (White Day) viszonzásként aprósüteményt kapnak ajándékba. Finnországban a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik: képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják.

 

Ami a vallási vonatkozást illeti, Szent Bálint vértanú tisztelete több országban hagyomány, hazánkban is elterjedt. Mivel Szent Bálint nemcsak a szerelmesek, hanem a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje is, régen a „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet, hogy megóvja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!