szponzorált tartalom

2021.05.05. 08:46

Így tedd könnyebbé a vizsgákra való készülést!

Főiskolásként, egyetemistaként talán nem volt teljesen idegen az online oktatás, bár az, hogy egyáltalán nem lehet bejárni az órákra, minden bizonnyal mindenkit megvisel. Hiszen az, hogy be kellett járni, egyfajta keretet adott a napodnak, rendszert vitt bele, ami egy csapásra megszűnt. Ez pedig akár tanulási problémákhoz is vezethet, hiszen külső inger nélkül igen könnyű elveszíteni a motivációt is.

Student learning doing homework on line

Arról nem is beszélve, hogy egész nap a négy fal között ülve szinte alig éri inger az embert, mégis könnyű kizökkenni a tanulásból. Kapsz egy üzenetet, csörög a telefon, csenget a postás, végez a mosógép, és még sorolhatnánk, mennyi minden tud megakasztani a tanulási folyamatban. Éppen ezért összeszedtünk 5+1 tippet, hogy könnyebb legyen a felkészülés az előtted álló vizsgaidőszakra.

1. Tervezd meg és oszd be az időd!

A vizsgaidőszak nagyjából hat hétig tart, és általában legalább 8-10 vizsgát jelent. Éppen ezért, mielőtt hozzáfognál a tanuláshoz, készíts magadnak egy vizsganaptárat. Nagyon fontos, hogy ebben úgy állítsd össze a vizsgáidat, hogy legyen időd a tanulásra. Bár csábító letudni mindent egy-két hét alatt, nem tanácsos a vizsgákat összezsúfolni.

Fontos, hogy a tervezéskor tartsd szem előtt, hogy melyik vizsgára mennyi idő kell. Mindig inkább több időt szánj rá, mint kevesebbet, mert így biztosan nem esel abba a hibába, hogy kapkodnod kell, mert nincs elég időd a tanulásra.

2. Kezdd el időben a felkészülést!

Mivel otthon vagy, könnyű azt gondolni, hogy van időd, vagy azt, hogy majd holnap bepótolod, ami ma kimaradt. Egy-két alkalommal ez talán még bele is fér, de rendszeresen biztosan nem. Ha folyton csak halogatsz, állandóan a „majd holnap elkezdem” mondattal nyugtatod magad, hamar azon kapod magad, hogy holnap vizsgáznod kell.

Azért, hogy ezt elkerüld, kezdd el időben a felkészülést. Határozd meg – persze észszerű keretek között-, hogy egy nap mennyit szeretnél haladni, és ehhez tartsd magad. Hidd el, sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a tanulás, ha nem kell kapkodnod, és van idő arra is, hogy ülepedjenek a megtanult dolgok.

3. Legyen egy nyugodt sarok, ahol tanulhatsz!

A pandémia miatt nem kizárt, hogy kicsit zsúfoltabban vagytok otthon. Home office-ban dolgoznak a szüleid, esetleg van kisebb testvéredd, akin ugyancsak digitális oktatásban részesül, meg a korlátozások miatt egyébként is többet van otthon a család. Ez nem könnyíti meg a helyzeted, és gyakran vezet tanulási problémához.

Éppen ezért legyen a lakásban egy csendes hely, ahol nyugodtan tudsz tanulni. Ha ez a szobád, akkor ott, de, ha a jó idő miatt szívesebben ülnél ki a szabadba tanulni, akkor lehet ez a nyugodt „sarok” a kert is. A lényeg, hogy tudj koncentrálni és ne zavarjanak a többiek.

4. Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Apropó, zavaró tényezők. Ismerős az a helyzet, amikor épp nagyon benne vagy valamiben, de egyszer csak csipog egyet a telefonod, és te már ugrasz is megnézni, vajon ki üzent? Bizonyára igen. Ma, amikor mindannyiunknál ott van az okostelefon, észre sem vesszük, hogy mennyi időt töltünk azzal, hogy csak úgy céltalanul görgetjük a közösségi média felületet.

Menj elébe ennek a problémának, és némítsd le a telefonod arra az időszakra, amikor tanulsz. Nem kell azonnal válaszolnod az üzenetekre, e-mailekre, bőven ráér akkor, amikor szünetet tartasz, vagy befejezted aznapra a tanulást. Ugyancsak emiatt érdemes a televíziót, és a zenét is kikapcsolni, mert egyik sem segíti a koncentrációt.

5. Fogjatok össze!

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulsz az anyaggal, vagy nehezen megy a tanulás, akkor fogjatok össze a csoporttársaiddal. Feloszthatjátok magatok között a tételeket, így mindannyiótoknak csak néhány fejezetet kell csak feldolgoznotok. Bátran kérjetek egymástól segítséget akkor is, ha nem értetek valamit, sőt, akár ellenőrző kérdéseket is feltehettek egymásnak.

+1 Pihenj eleget és ne csak tanulj!

Az online oktatás miatt egyébként is sokat ülsz a gép előtt, és ehhez jön még a tanulással töltött idő is. Éppen ezért a kikapcsolódás lehetőleg ne csak annyi legyen, hogy sorozatot nézel a laptopodon. Mozdulj ki, menj el sétálni, mozogj, és aludj eleget! Ne ess abba a hibába, hogy a vizsga előtti pár napban éjszaka akarsz megtanulni mindent. Kezdj el időben felkészülni, a vizsga előtt pedig pihend ki magad!

Tudjuk, hogy az egész féléves digitális oktatás után nem könnyű nekiveselkedni egy online vizsgaidőszaknak. A folyamatos otthonlát akár tanulási problémákat is okozhat, de, ha a fenti néhány tanácsot betartod, garantáltan hatékonyabban és egyszerűbben tudsz felkészülni az előtted álló megmérettetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!