2024.04.28. 10:30
Akácvirágból szörpöt? - mutatjuk a receptet
Nagyon sok ehető virág van a kertünkben, de sajnos, legalább ugyanennyi mérgező növény is, legyünk nagyon elővigyázatosak - hívja fel a figyelmet a mindmegette.hu.
Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor csak a fehér akácot vigyük be a konyhába, abból készítsünk szörpöt vagy különleges édességet.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Fotó: Lyudmila Mikhailovskaya
Az akác esetében például komoly veszély leselkedik ránk: az ehető rózsaszín, lilás virágú rózsás akác (Robinia hispida) amatőrök számára könnyen összetéveszthető a gazdag virágzatú lila akáccal (Wisteria sinensis), ami viszont súlyosan mérgező! Tehát ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor csak a fehér akácot vigyük be a konyhába, abból készítsünk szörpöt vagy különleges édességet.
Az akácvirágszörp hozzávalói:
- 4-5 nagy marék akácvirág
- 1 kezeletlen citrom
- 20-30 dkg cukor
- pár mentalevél
Elkészítése:
- Nagyon alaposan lerázogatjuk az akácvirágokat, nehogy szemét vagy bogár maradjon benne. Belerakjuk egy 3 literes befőttesüvegbe.
- Megmossuk a citromot, felkarikázzuk, rászórjuk.
- Ízlés szerint teszünk hozzá egy-két levél mentát (tényleg keveset, mert egyébként elnyomja az akác ízét).
- Öntünk rá másfél liter vizet. Hideg helyen hagyjuk állni két napot.
- Szirupot főzünk a cukorból és két deci vízből.
- Leszűrjük a virágos vizet, összekeverjük a cukorsziruppal. Hűtőszekrényben tároljuk.
Minden kertben és útszélen hajladozó virággal bánjunk nagyon óvatosan, csak azokat fogyasszuk el, amelyeket biztosan felismerünk, és tudjuk, hogy nem mérgezőek.
Pár súlyosan mérgező gyakori kerti növény:
Angyaltrombita, aranyeső, díszpipacs, farkasalma, gyöngyvirág, héricsek, hunyorok, kecskerágó, kikerics, kökörcsin, leander, szarkaláb, tiszafa.
Pár ehető virág a kertben:
Árvácska, gyermekláncfű, ibolya, körömvirág, hibiszkusz, levendula, sarkantyúka, rózsa, zsálya.
(Forrás: mindmegette.hu)