Trendek 2024-ben

2024.04.28. 16:30

Menyasszonyi ruha: új vagy használt?

Az elmúlt években rendkívül megdrágultak a menyasszonyi ruhák. Áruk szinte megegyezik a kölcsönzés összegével.

Zaol.hu
Törtfehér színű menyasszonyi ruhák
Fotó: Horváth Sára Tímea

– A régebbi időkben hazánkban a kölcsönzés volt jellemző, mára már inkább kifizetik a menyasszonyi ruha árát. Egyre többen igénylik, hogy saját ruhájuk legyen, már csak azért is, hogy ne kelljen aggódniuk az esküvő közben annak állapota miatt. S az is fontos tényező, hogy egy darab megvásárlása szinte egyenlő a kölcsönzés árával. Így sokan úgy vannak vele, hogy inkább megveszik, később pedig továbbadnak rajta – tudtuk meg Simonits Ildikó nagykanizsai ruhatervezőtől.

Sokan másodkézből próbálnak vásárolni.

– Mióta az emberek életében ilyen nagy szerepet kapott a közösségi média, pontosabban a Facebook és a különböző hirdetési platformok, a leendő menyasszonyok próbálják a legkedvezőbb áron beszerezni a nagy napra a ruhájukat. A legsilányabb minőségtől kezdve a prémium tervezői darabokig mindenből lehet válogatni – osztotta meg velünk Ildikó.

Menyecskeruha némi csipkével és fodorral
Fotó: Horváth Sára Tímea

Arról is beszélgettünk, mekkora különbségek vannak a kisvárosi és nagyvárosi szalonok között.

– Egy kisvárosi értékesítőnek évi 10-12 ruhát érdemes rendelnie csak, mivel nagyon meg kell gondolnia, hogy azok olyan vonalat képviseljenek, amiből biztosan lesz bevétel. Ezzel ellentétben egy nagyvárosi, például pesti tervező bevállalhat extravagánsabb darabokat is, mivel nagy valószínűséggel azok is gazdára fognak találni. Viszont egy nagyobb szalonban 350 ezer forintnál kezdődnek az árak és a határ a csillagos ég. Én, mint kisvárosi tervező, nem tehetem meg, hogy ilyen árajánlatokat adjak, így átlagosan 200-300 ezer forint között mozog egy ruha tervezése és szabása - mondta a szakember.

A gyorsan változó trendek ellenére a menyecskeruhát továbbra is piros színben igénylik, mely az asszonnyá válást szimbolizálja. A 2024-es esküvőszezon meghatározó elemei között lesz a rövidülő szoknyahossz, a kétrészes ruha, mely lecsatolható szoknyából és bodyból áll, a kényelem és a praktikum jegyében. Nem utolsó sorban a kilencvenes évek fazonjai is visszatérnek, a letisztult vonalvezetésű ruhák, minimalista kialakítások, lágy esésű, merevítés nélküli szoknyarészek.

Horváth Sára Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!