Egészségház

2017.12.13. 13:32

Több éve húzódó problémára születik megoldás Zalaszabaron

Hosszú idő után megoldódik a Kis-Balaton közeli településen az egészségügyi szolgálatok gondja, egy helyre kerül a védőnői, a háziorvosi szolgálat és a fogorvosi ellátás.

Horváth-Balogh Attila

A volt állatorvosi lakás teljes körű átalakításon, felújításon esik át Fotó: A szerző

 

A fejlesztésről Varga Béla, a település alpolgármestere számolt be lapunknak.

– Régi tervünk volt egy komplex egészségház kialakítása, de a beruházás ezidáig valamiért mindig halasztódott – bocsátotta előre az alpolgármester. – Jelen állás szerint külön helyen dolgozik a háziorvos, aki a gyerekeket és a felnőtteket is ellátja, a fogorvos és a védőnői szolgálat. Azt gondoltuk, mindenkinek, tehát a szakmának és a betegeknek is jobb, ha az egészségügyi szolgálatok egy helyen működnek. Ugyanis előbbiek így könnyebben kommunikálhatnak, utóbbiak pedig kényelmesebben gyógyíttathatják magukat.

Varga Béla elárulta: a közel 600 lelkes településen áll egy stabil ingatlan, amiben régen az állatorvos (amikor még volt ilyen Zalaszabaron) lakott, s mivel elég jó állapotú, úgy tartották, megfelelhet a célnak.

A volt állatorvosi lakás teljes körű átalakításon, felújításon esik át Fotó: A szerző

– A ház kisméretű tömör téglából épült, tehát ahogy mondani szokták, még van benne anyag – folytatta az alpolgármester. – Ennek az átalakítására kerül sor most, melynek nem csak betegellátási szempontból van haszna, hanem a településkép javításához is hozzájárul majd reményeink szerint a megszépült épület. Abban bízunk: az új egészségházunk a községnek is a dísze lesz.

A felújítás teljes körű, azaz az ingatlan belső falainak áthelyezésével megváltozott a helyiségek elrendezése, a kivitelező szakemberei kicserélték a közműveket, leverték a régi vakolatot, újat hordtak fel, sor került a tetőzet, valamint a nyílászárók cseréjére, továbbá külső hőszigetelésre is és természetesen, új színezést kap majd az épület.

Varga Béla alpolgármester Fotó: A szerző

A finanszírozás hátterét európai uniós pénz és a magyar állam támogatása adja, összesen 41,16 millió forint értékben.

– Ha jó lenne az idő, akár idén is befejeződhetnének a munkálatok. De ezt garantálni nem tudjuk, ráadásul vannak olyan adminisztratív folyamatok, amelyek határidőhöz kötöttek. Ezért csak arra vállalkozhatunk, hogy az új egészségházat tavasszal adjuk át teljes egészében a rendeltetésének – zárta Varga Béla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában