Mit várnak 2018-tól?

2018.01.09. 11:00

Tervek és kívánságok az új esztendőre – Dr. Pálfi Dénessel és Kiss Ernővel beszélgettünk

Az év kezdetén sokan megfogalmazzák, milyen várakozással tekintenek az új esztendő elé. Ezúttal két közismert zalai személyiségnek, dr. Pálfi Dénes kertészmérnöknek és Kiss Ernő színművésznek tettük fel ezt a kérdést.

Arany Horváth Zsuzsa, Szabó Judit

Dr. Pálfi Dénes: Bízom benne, hogy idén elismerik dr. Bakonyi Károly Messiás nevű kékszőlőfajtáját, amit vizsgálok Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Pálfi Dénes, a megyegyűlés volt elnöke, a zalai kertbarát mozgalom meghatározó képviselője, a Da Bibere Borlovagrend tiszteletbeli elnöke Szellő kutyájával együtt fogadott minket a nemessándorházai házának kapujában. Újévi fogadalmakat nem szokott tenni, így nincs is mit megszegnie, nevetett, de a 80. életévébe lépve (februárban lesz a születésnapja) ő is elmereng az előző esztendőn, s átgondolja az ideit.

Dr. Pálfi Dénes: Bízom benne, hogy idén elismerik dr. Bakonyi Károly Messiás nevű kékszőlőfajtáját, amit vizsgálok Fotó: Pezzetta Umberto

- A szakma szempontjából jobb volt a múlt év, mint az előző, mert a fagykár a szőlőben az előző évi 70 százalékossal szemben csak 40 százalékos volt, három jégverés helyett pedig csak egy sújtott az ültetvényemben.

- Az augusztus végi jégverés kapcsán az volt a szerencsénk, hogy két héttel előbbre járt a szőlő, a fejlettsége a szeptember elején, közepén érő fajtáknál már lehetővé tette a borkészítést, és többet szüreteltünk, mint 2016-ban.

Ahol nem volt jég, ott nagyon jó alapanyag jött át az idei évre, így bízik a jó évjáratban, tette hozzá dr. Pálfi Dénes, akivel az idei terveiről is szót váltottunk.

- Tekintettel az idő múlására, az ember egyre kevesebb helyen tud helytállni, de vannak kötelező penzumok, például borbírálatok, szakmai programok Bakon és Letenyén, ahol díszpolgár vagyok. Szlovéniában, a rádióban minden hónap első keddjén egyórás betelefonálós műsorban adok tanácsokat a gazdáknak, s a szlovén borrendnek is tagja vagyok, ott is rendszeresen részt veszek programokon. A keszthelyi egyetemről félévente két-három diplomadolgozatot kapok bírálatra, a záróvizsgákon bizottsági tagként vagyok jelen. Három hallgató pedig a kertemben található növényekből készíti a szakdolgozatát, az egyik a mályvából, a másik a házunk előtt álló, Magyarországon egyedülálló Főnix fából, a harmadik pedig az általam nemesített fás pünkösdi rózsákból. Ez a növény inaskoromtól fogva érdekel, most van nyolcvan magoncom. Új színeket, új szimpla- vagy teltvirágú fajtákat kísérletezek ki, nagyon izgalmas ez a tevékenység. Az idei évre vonatkozóan pedig még abban bízom, hogy dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő fajtáiból, amelyeket vizsgálok, a Messiás elismerése megtörténik februárban. Ez egy szárazságtűrő, kiváló minőséget adó kékszőlőfajta, a szakma most ezeket keresi az időjárás változása miatt.

Kiss Ernő (44), a Hevesi Sándor Színház Soós Imre- és Jászai-díjas művésze zalai fiatalemberként a színészképző stúdióban kezdett a zala-egerszegi teátrumban (1992- 1995), majd színész képesítést és színművészi rangot szerezve 1999-től áll a színpadon. Idén a Család ellen nincs orvosság, a Szent Péter esernyője című színműben láthattunk, a napokban készül a Caligula helytartója című dráma bemutatójára, amelyben Deciust, Caligula követét alakítja.

Kérdésünkre, mit vár 2018-tól, egyértelmű volt a válasza:

- Nagyobbik fiam, Bence szeretne a Zrínyi gimnáziumba felvételt nyerni, ebben az évben ez a legfontosabb a családunknak – mondta a népszerű művész. – Az természetes, hogy szeretném, ha a nézőink szeretete idén is kitartana a színházunk mellett, szeretném, ha az összes többi hátralévő bemutatónk jól sikerülne, nemcsak azok, amelyekben benne vagyok. Emellett ugyanaz a vágyam, ami minden emberé: szeretném, ha boldogok lennének a gyermekeim és a családom.

A színészek az év második felétől rájuk váró feladatokról ilyenkor még nem tudnak beszámolni:

- A következő évad tervét két-három hónap múlva teszi nyilvánossá a színházunk vezetése, akkor derül ki, miben számítanak rám ősztől.

Kiss Ernő, a barátai számára Pumukli vagy Puma becenévre hallgató színész a saját egészségére is igyekszik vigyázni, nemrég 9 kilót fogyott, nem véletlenül.

- Kiderült, hogy enyhe fokban cukorbeteg vagyok, így meg kellett változtatnom az étrendemet, de nem árt odafigyelni a rendszeres mozgásra se. Lehet, hogy egy-két kollégámmal elmegyünk futni vagy kondizni, de ez a színházi beosztás miatt elég bizonytalan. Azért volt már rá példa az elmúlt időszakban.

Beszélgetőtársunk a felelőse a színházi reklámnak, ő készíti a bemutatók előtti közösségimédia-bejegyzéseket, videókat, ezzel szívesen foglalatoskodik.

- Fontosnak tartom, hogy az interneten és a közösségi médiában is megfelelő módon jelen legyen a színházunk és az előadásaink. Általában éjszaka csinálom, kreatív munka, szeretem, remélem, a nézőknek is tetszenek a felvételeink, amelyekben általában az én koncepcióm érvényesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában