Fejlesztések

2018.01.27. 15:00

Zalai beruházásokról tárgyalt a megyei közgyűlés

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által elnyert fejlesztési támogatások fele, közel hárommilliárd forint zalai beruházások megvalósítását teszi lehetővé. Egyik kiemelkedő projekt a fenékpusztai Kis-Balaton látogatóközpont.

Arany Gábor

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója tájékoztat a fejlesztésekről Fotó: Pezzetta

Egyebek mellett ez is elhangzott pénteken a megyei közgyűlés soros ülésén, ahol tizenhat napirendi pontot tárgyaltak, s köztük a nemzeti park megyénket érintő fejlesztéseiről kaptak tájékoztatást a képviselők. A közel egymilliárd forintos beruházás részeként a kis-balatoni kutatóház mellett Fenékpusztán kialakítandó, a tájba illeszkedő, a mai kor igényeit szem előtt tartó, többfunkciós épület a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túrák kiindulópontja lesz. A Mura mente komplex élőhelyfejlesztése és gazdálkodási centrum kialakítása című projekt 470 milliós költségvetéséből egyebek mellett Letenye térségében állattartó telepet, valamint a környező ártéri területeket bemutató két és fél kilométeres tanösvényt is kialakítanak. Szintén jelentős, öt országot érint a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló bioszféra rezervátum elképzelése, amely Európa legnagyobb védett, folyó menti ökofolyosója lenne.

A képviselők a napirendi pontok egyikeként meghallgatták Mazzag Ferenc, a kereskedelmi és iparkamara megyei elnökének tájékoztatóját a szervezet vállalkozók érdekében végzett munkájáról. Szóba került a szakképzés is. Az elnök úgy fogalmazott, a demográfiai hullám sokkal jobban sújtja a szakképző intézményeket, mint a gimnáziumokat. A hátrányt több intézkedéssel, például a gyakorlati képzőhelyek támogatásával, tanulói szerződésekkel igyekeznek leküzdeni.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója tájékoztat a fejlesztésekről Fotó: Pezzetta

Az ülés kezdetén a megyei térségfejlesztési bizottság nem képviselő tagjának megválasztották – a Jobbik javaslatára – Baumgartner Lászlót, Bánokszentgyörgy polgármesterét, aki a Szabó Péter lemondása miatti üres helyet tölti be.

Döntött a testület az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről, melynek bevétel-kiadási főösszege 702.882.000 Ft. Jóváhagyta továbbá a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott „Gyümölcsöző kapcsolatok” című pályázatot, melyben a megyei önkormányzat partnere Kovászna Megye Tanácsa lesz, középpontjában pedig főként a gyümölcstermesztésre épülő helyi értékek és közösségi kezdeményezések állnak.

A grémium elfogadta a Zala Megyei Klímastratégiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában