Eltűnt a víz

2018.06.26. 07:00

Feltárták a hiba forrását a zalakarosi termáltónál

A kiszáradt termáltóból még május elején egy óriási kráteren keresztül elszivárgott a víz. Tegnap a szakemberek feltárták a hiba forrását, ám a tó újbóli feltöltésére még várni kell.

Benedek Bálint

Novák Ferenc végleges megoldást szeretne Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Májusban folyt el a víz

Már írtunk arról, hogy a Termáltó és Ökopart létesítménynél elfolyt a víz a tóból, s egy minden részletre kiterjedő, alapos vizsgálat derítheti csak ki az okokat. A korábbi, kamerás vizsgálatot követően tegnap egy szakemberekből álló stáb felvágta a medret borító fóliát, hogy láthatóvá váljon a probléma. Az eseményeket a partról kísérte figyelemmel Novák Ferenc polgármester, aki elmondta: úgy tűnik, a tó alatt húzódó, egy méter átmérőjű vízelvezető rendszer, mely a fürdő vizét volt hivatott elvezetni, beszakadt. Az itt kialakult kráteren kívül egy másik helyen is megsérült a cső, itt újabb feltárásra lesz szükség.

Novák Ferenc végleges megoldást szeretne Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Az önkormányzat folyamatosan tárgyalt, dolgozott azért, hogy minél előbb nyugvópontra kerüljön az ügy – folytatta a városvezető. – Felkértük a termáltó kivitelezőjét, hogy végezze el a feltárást, és megbíztuk a fürdőt, hogy dolgozzon ki költségbecsléssel együtt különböző lehetőségeket a probléma megoldására. Az anyag, mely az alternatívákat tartalmazza, elkészült. A képviselő-testület a kidolgozott megoldási lehetőségekből a szakértői véleményekre figyelemmel hoz majd döntést.

Lehangoló a száraz tó látványa

A javaslatok között szerepel a cső helyreállítása, cseréje, s felmerült az is, hogy a létesítményt megkerülve fektetnének le egy vezetéket. A polgármester azt támogatná, amelyik végleges megoldást jelentene. Ottjártunkkor egyébként a kiszáradt tó körül még mindig sokan sétáltak, fényképeztek, de nem mindenki élvezte a pihenést, a győri Pintér család például hiányolta a természeti attrakciókat.

Pintér László, a családfő úgy vélte, eléggé lehangoló a száraz tó látványa, ráadásul a kilátó is zárva tart felújítás miatt. Szerinte aki ebben az időszakban a városba érkezik, csak a termálfürdőben, valamint a környék látnivalóiban bízhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában