emléknap

2018.10.22. 07:00

Deák Ferencre emlékeztek

A XIX. századi magyar történelem három legmeghatározóbb alakjának egyike volt Deák Ferenc, kinek családja a muravidéki Zsitkócról származik. Többek közt ez hangzott el a vasárnap megtartott Deák-emléknapon.

Gyuricza Ferenc

Kósa Ferenc Fotó: Gyuricza

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen nemcsak a helyiek vettek részt, de több olyan zalai település küldöttsége is, amelynek szintén szerepe volt Deák életében. A köszöntők egyikét Vigh László országgyűlési képviselő mondta. Deák életútjáról, munkásságáról és politikai-közéleti szerepvállalásáról Kósa Ferenc, a dobronaki kéttannyelvű általános iskola tanára beszélt.

Kósa Ferenc Fotó: Gyuricza

Felidézte Deák reformkori, illetve 1848-as szerepét, szólt a forradalom és szabadságharc leverését követő passzív ellenállás fontosságáról, méltatta a kiegyezés jelentőségét, továbbá azt a gazdasági fellendülést, amit az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte, a dualista államberendezkedés eredményezett a magyar területek számára. Kósa Ferenc úgy fogalmazott: az Osztrák-Magyar Monarchia megteremtése volt Deák fő műve, amit akkor is értékelni kell, ha csak rövid ideig maradhatott fenn a történelem folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában