Már küldik az értesítőket

2019.03.22. 07:00

Az EP-választás fontosabb szabályait ismertette dr. Mester László Zalaegerszegen

Május 23–26. között kerül sor az Európai Parlament tagjainak megválasztására, hazánk köztársasági elnöke május 26-ára tűzte ki a magyarországi EP-választás napját. A választás fontosabb szabályait csütörtökön dr. Mester László megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője ismertette a megyeházán.

Hajdu Péter

Dr. Mester László megyei főjegyző azt is elmondta: már lehet élni az átjelentkezés lehetőségével Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az európai parlamenti választáson csak pártok indulhatnak, amelyek önálló vagy közös listát állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer ajánlás szükséges. Az EP-választáson is létezik küszöbérték: csak azok a pártok szerezhetnek mandátumot az Európai Parlamentben, amelyek elérik az 5 százalékos mandátumszerzési küszöböt. Választási részvételi küszöb azonban nincs, a választás eredménye tehát a megjelent szavazók számától független lesz – emlékeztetett dr. Mester László.

A pártok április 6-án kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését, amit április 23-ig folytathatnak. Egy választópolgár több listát is támogathat, azonban egy listára csak egy ajánlás adható. A törvény szabályozza, hol nem szabad ajánlásokat gyűjteni, új szabály e tekintetben, hogy a közforgalom számára nyitott magánterületeken csak a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulásával szabad ajánlásokat gyűjteni. Ilyenek többek között az áruházak, a bevásárlóközpontok parkolói.

Dr. Mester László megyei főjegyző azt is elmondta: már lehet élni az átjelentkezés lehetőségével Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A Nemzeti Választási Iroda március 21-től április 5-ig postázza a választási értesítőket. Ebben arról tájékoztatnak, hogy ki melyik szavazókör névjegyzékében szerepel, és hol szavazhat. A központi névjegyzéki kérelmek folyamatosan benyújthatók, és március 21-től lehet kérni mozgóurnát, illetve az átjelentkezés lehetőségét. Ezek határideje május 22. 16 óra, de mozgóurna a választás napján a szavazókörben is kérhető 12 óráig.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelmeket pedig május 17-én 16 óráig fogadják be. A kérelmek formanyomtatványa elérhető a valasztas.hu honlapon, és benyújthatók levélben, személyesen, illetve elektronikusan is. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok az NVI-től kérhetik regisztrálásukat május 2-án 16 óráig, ők majd levélben szavazhatnak. Az EP-választáson részt vehetnek a hazánkban élő külföldi uniós állampolgárok is. Regisztráltatniuk kell magukat, kérelmüket május 10-én 16 óráig beadhatják a helyi jegyzőnél is. De Magyarországon csak magyar listákra szavazhatnak. Azok a magyar állampolgárok, akik az unió más tagállamaiban élnek, hasonlóképpen szavazhatnak külföldi lakóhelyükön, de ott csak az adott tagállam uniós pártlistáira. A fogyatékossággal élők május 17-től kérhetik, hogy a szavazólap használatához kapjanak külön sablont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában