59 mintát kóstoltak

2019.03.22. 11:00

Zömmel ezüst minősítést kaptak a borok a rédicsi versenyen

Nemrég rendezte meg a helyi kertbarátkör hagyományos, nemzetközi borversenyét. Ez alkalommal ötvenkilenc bormintát kóstolt a szakértő zsűri.

Korosa Titanilla

Az aranyérmes gazdák, elöl: Kovács Béla, Varga Zoltán, Gaál Károly. Fotó: Katona Tibor Hátul: Kalamár Gábor, Illés Imre, Erdei Lajos Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

A rédicsiek mellett lenti és muravidéki gazdák is megmérették boraikat a viadalon.

– Többségében fehérborok érkeztek a versenyre – tájékoztatott Gaál Károly, a kertbarátok elnöke. – A szakemberek újra elmondták: a borok színével vannak problémák, azaz opálosak. Ennek oka lehet, hogy a tavaly augusztusban leesett nagyobb mennyiségű eső úgymond sokkot okozott a szőlőnek. Úgy érzem, szépen szerepeltek a boraink.

Az aranyérmes gazdák, elöl: Kovács Béla, Varga Zoltán, Gaál Károly. Hátul: Kalamár Gábor, Illés Imre, Erdei Lajos Fotó: Korosa/Zalai Hírlap

Rába Szilárd zsűrielnök az értékelés során arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy a jó bor készítéséhez fontos jól megválasztani a szüret időpontját, hogy érett gyümölcsből készülhessen el a bor, ám ez az időjárás miatt nem könnyű. Majd ezután végig kell kísérni a bor fejlődését.

Végül összességében 19 bor kapott arany, 26 ezüst, 12 pedig bronz minősítést, illetve kettő készítőjét oklevéllel jutalmazták. A rédicsi gazdák borai közül 7 lett aranyérmes, a lentiek 3, Szlovéniából a dobronakiak pedig 9 arany minősítést értek el.

A borversenyen megválasztották Rédics borát is, ami ez alkalommal Gaál Károly gosztolai hegyen termelt Kerner szőlőből készített fehérbora lett. A gazdák hagyományosan a legjobb borivónak járó díjat is kiosztják, a címet idén Vörös Attila nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában