határátlépés

2019.06.15. 07:00

A vakáció veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Turnusváltások idején, a hétvégén többórás várakozással járhat a határ átlépése Letenyénél.

Arany Gábor

Tóth László, Anti András és Péter Gábor Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

Egyebek mellett erre hívták fel a figyelmet pénteken a megyei rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón. Az iskolaszünet és a nyaralási szezon kezdetéhez kapcsolódóan elmondták, hogy a Letenyénél évente áthaladó ötmillió személy, valamint 1,4 millió jármű közel háromnegyedét a nyári hónapokban ellenőrzik. A határrendészeti szolgálat vezetője, Péter Gábor alezredes emlékeztetett rá, hogy a Mura-híd felújítása miatt július 30-ig kizárólag az autópálya-átkelőt lehet használni. A kamionforgalom azonban nem csak emiatt nőtt meg, hanem a horvátországi szigorítás miatt is: a nehéz járművek csak az autópálya-átkelőket használhatják. A tapasztalatok szerint turnusváltáskor, főleg péntektől vasárnapig a kilépni szándékozóknak hajnalban és reggel, illetve délután, míg a visszatérőknek délután, este kell számítani többórás várakozásra. Az átlépés idejét le lehet csökkenteni alternatív útvonal választásával, például az M70-esen Szlovénia felé vagy pedig Muraszerdahelynél lehet átkelni a szlovén–horvát határon.

Ebben az esetben Csáktornya térségében lehet visszatérni a horvát autópályára. A szolgálatvezető külön kiemelte: indulás előtt mindenki ellenőrizze a személyi okmányokat, akárcsak a járműveket és utóbbi műszaki állapotára is ügyeljen. Elindulás előtt mindenképpen tájékozódni kell a rendőrség honlapján vagy a Rutin applikáció segítségével.

Tóth László, Anti András és Péter Gábor Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

A határátkelőkhöz vezető utak forgalmára fokozottan figyelnek a következő hónapokban a rendőrök. Erről már Anti András, a közlekedésrendészeti osztály vezetője beszélt. Emellett fontosnak tartotta kiemelni, nyáron megnő a kerékpárosok száma, és a tapasztalatok szerint sajnos sokan a KRESZ alapvető előírásaira is fittyet hánynak. A balesetek megelőzését szolgálja, ha a szülők a gyerekekkel átismételtetik a biztonságos közlekedés szabályait. Az előttünk álló kánikulai napokra utalva mindenkitől türelmet és fokozott figyelmet kért az osztályvezető.

A nyár egyéb veszélyeiről Tóth László őrnagy beszélt. A bűnmegelőzési alosztály kiemelt főelőadója elsőként arról szólt, hogy a vakáció heteiben a legmegnyugtatóbb, ha biztosított a gyermekek felügyelete. Közülük azonban sokan egyedül töltik otthon az idejüket, ezért a háztartásban ki kell zárni a veszélyforrásokat, például el kell zárni a gyerekek elől a vegyszereket, a veszélyes eszközöket. Emellett fel kell őket készíteni a veszélyes helyzetek kivédésére, illetve a teendőre, ha mégis bekövetkezik a baj. Ezért alapvetően fontos, hogy a gyerek tudja a szülő, illetve a segélyhívó telefonszámát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában