Sportolók és az ülőmunkát végzők számára is jótékony

2019.09.23. 13:00

A jóga új életszemléletre tanít – Fesztivált rendeztek Sormáson

Jógaoktatás, vegán ételek és gyermekjóga. Zalai World Peace ingyenes jógafesztivált tartottak a közelmúltban az István Parkhotelben, ahol a tradicionális indai életmódról előadásokat is hallhattak az érdeklődők.

Benedek Bálint

A sormási jóganapon sokan próbálták ki a testre és lélekre is jótékonyan ható mozgásformát Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A szervező Sūrya Jóga Stúdió vezetője, Varga Petra oktató elmondta: a jóga sokkal több, mint egy ászana (ülésmód) vagy egy gyakorlatsor. A szívünk kitárásának nagyon nehéz feladata, teljesen új életszemléletet és életvitelt ad az embereknek. A szemlélet, a filozófia elsajátítása tulajdonképpen egy lépés önmagunk felé. A sport nagyon sokat segít, de ha valaki hajlandó arra, hogy elmélyüljön a jóga rejtelmeiben, akkor minőségileg javul az élete, kiegyensúlyozottabbá válnak a hétköznapjai. Egyfajta kivételes harmóniát ad, s feltölti a szervezetet energiával.

– A mozdulatok elsajátítása után akár otthon is lehet gyakorolni, de meditációt akár mindennap lehet végezni – mondta Varga Petra. – Az egész lelket át lehet formálni. A profi sportolók számára ugyancsak ajánlott a jóga, hiszen kinyújtja az izmokat, szintén hasznos lehet az ülőmunkát végzőknek. A gerincre gyakorolt jótékony hatása szintén kitűnő, bizonyos mozdulatok betanulása megkönnyítheti az életet. Ehhez nyújtott segítséget a fesztiválon a jelen lévő vendégeknek Kiss Zoltán „Nitai”, az ország legismertebb jógaoktatója.

Manapság már nemcsak a felnőttek kiváltsága a jóga, egyre több gyermekfoglalkozással lehet találkozni. A fesztiválra ellátogatott az egyensúly gyermektorna kifejlesztője, a tárnoki Csonka Csaba oktató is, aki évekig az üzleti világban, topmenedzserként dolgozott. Azonban megunta az állandó eredménykényszert, és váltott.

A sormási jóganapon sokan próbálták ki a testre és lélekre is jótékonyan ható mozgásformát Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Csonka Csaba gyerekjógát oktat

– Két évtizeden keresztül testépítéssel foglalkoztam, a shaolin kungfu rejtelmeit is megtanultam, és gerinctornát oktattam fitneszedzőként – említette. – A korábbi tanulmányaimból ismertem a jógát, kicsit mélyebbre ástam benne, s az életem részévé vált. Három gyermek édesapjaként mindig éreztem, hogy nekem velük kell foglalkoznom, fontos a családi egység megteremtése. A keleti mozgásformák elsajátítását igyekeztem egy csokorba kötni, melyhez szorosan kötődik a tradicionális indiai muzsika elsajátítása is.

Hozzátette: ha a gyermekek már óvodásként elkezdik ezeket a foglalkozásokat, akkor tudatos felnőttekké válnak. Anatómiailag erősíti a mélyen fekvő, vagyis a tartóizmokat, a jóga továbbá megtanít a koncentrációra, az összpontosításra, sőt a figyelemzavaros gyermekeknek egyfajta kiugrási lehetőséget ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában