Bolygónk jövőjéről

2019.10.04. 09:00

Felavatták a Baglyok és Emberek Fenntarthatósági Központot Orosztonyban

Százötven éves egykori istállóépületet keltett új életre a faluban a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány. Nyolc év munka során Baglyok és Emberek Fenntarthatósági Központ elnevezésű intézmény jött létre itt, amit a közelmúltban avattak fel.

Varga Andor

Az alapítvány a sérült baglyoknak is helyet biztosít

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Varga Andor

Az épületben egy természetvédelmi eszközök gyártására alkalmas asztalosműhelyt, galériás, 30 főt befogadni képes oktatótermet és kiállítóteret alakítottak ki, tisztán önerőből, magánadományokból, illetve önkéntes munkával.

Az alapítvány a sérült baglyoknak is helyet biztosít
Fotó: Varga Andor / Zalai Hírlap

– Az volt a szándékunk, hogy olyan oktató- és bemutatóhelyet hozzunk létre, amely képes az ideérkezőkben kérdéseket, elhatározásokat és változásokat gerjeszteni – mondta megnyitójában a házigazda Klein Ákos, a Gyöngy­bagolyvédelmi Alapítvány elnöke. Kifejtette: céljuk az, hogy évente látogatók százait, de akár ezreit fogadják, elmélyült beszélgetéseket folytassanak velük a bolygó jövőjéről, és hozzájáruljanak, hogy minél többek gondolkozása megváltozzon a világgal kapcsolatban. – Az embereket idecsalni, elszórakoztatni, baglyokkal elkápráztatni talán a feladataink közül a legkönnyebb – folytatta az elnök. – A látogatók szemét felnyitni, illetve elérni, hogy a változtatás szándékával térjenek haza, ez a komoly kihívás.

Az oktatóterem egy másfél hektáros kisgazdaság közepén helyezkedik el, és körülötte négy mobil épületet is felállítottak. Ezekben sérült baglyokat helyeznek el, illetve bioalmalé gyártása folyik. Az alapítvány szándékai szerint a látogatók megértik majd, miért fontos a vidéki tájat egyfajta természetes vadságában megőrizni, hogy baglyok, emberek, állatok, növények sokszínű, egymást éltető rendszerben létezhessenek együtt. A bemutatóhely az év végéig előzetes bejelentkezés alapján látogatható, jövőre pedig a március 15. és október 15. közötti időre már nyitvatartási rendet vezetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában