2019.12.09. 11:30
Kerka menti pálinkamustra: a füge és a kajszibarack lett a legjobb
Az elmúlt évekhez képest jelentősen emelkedett az immár hetedik alkalommal megrendezett Kerka menti pálinkamustrára benevezett párlatok száma, köszönhetően annak, hogy a helyi és környékbeli gazdák mellett a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai is vittek, illetve küldtek mintákat a minősítőre.
Gazdag Attila és Tóth István bírálták el a benevezett pálinkákat
Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Gergely Szilárd
Ennek okán ezúttal összesen 85 pálinka került a Tóth István és Gazdag Attila alkotta zsűri elé. A bírák egyrészt a Pannónia Pálinkakultúra Egyesületet képviselték, de szakértelmüket és hozzáértésüket az is mutatja, hogy ez évben a Sümegen megrendezett országos pálinkaversenyen is hasonló feladatra kérték fel őket. A Kerka menti mustrára benevezett mintákat a borminősítőkön is alkalmazott pontozáshoz hasonló rendszer alapján bírálták el, két kategóriában – ágyas és gyümölcspálinkák –, egészen szigorú szempontokat alkalmazva. A 85 benevezett pálinka közül így 36 oklevél minősítést kapott, míg 18 főzetet bronz, 13-at ezüst és 18-at arany minősítéssel ismertek el.
A mustrára benevezett pálinkák között igazi kuriózumok is akadtak. Ezek egyike a helybéli Gyenes Ferenc fügéből készült párlata volt, amit a Falu pálinkája különdíjjal jutalmaztak. A nem helyi termelők által hozott minták legjobbjának Rácz Zoltán kajszibarackból készült főzetét tartotta a zsűri, ez a minta a Vidék pálinkája különdíjat érdemelte ki. A bírálat legeredményesebb magán-pálinkafőzője Kovács Károly volt, aki öt arany minősítést zsebelt be.
A minősítőt és annak ünnepélyes eredményhirdetését követően a mustrát szervező kerkaszentkirályi önkormányzat disznótoros vacsorára is meginvitálta a termelőket és a falu lakosait.