Rekordszámú párlatot neveztek

2019.12.09. 11:30

Kerka menti pálinkamustra: a füge és a kajszibarack lett a legjobb

Az elmúlt évekhez képest jelentősen emelkedett az immár hetedik alkalommal megrendezett Kerka menti pálinkamustrára benevezett párlatok száma, köszönhetően annak, hogy a helyi és környékbeli gazdák mellett a Pannónia Pálinka­kultúra Egyesület tagjai is vittek, illetve küldtek mintákat a minősítőre.

Gyuricza Ferenc

Gazdag Attila és Tóth István bírálták el a benevezett pálinkákat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Ennek okán ezúttal összesen 85 pálinka került a Tóth István és Gazdag Attila alkotta zsűri elé. A bírák egyrészt a Pannónia Pálinkakultúra Egyesületet képviselték, de szakértelmüket és hozzáértésüket az is mutatja, hogy ez évben a Sümegen megrendezett országos pálinkaversenyen is hasonló feladatra kérték fel őket. A Kerka menti mustrára benevezett mintákat a borminősítőkön is alkalmazott pontozáshoz hasonló rendszer alapján bírálták el, két kategóriában – ágyas és gyümölcspálinkák –, egészen szigorú szempontokat alkalmazva. A 85 benevezett pálinka közül így 36 oklevél minősítést kapott, míg 18 főzetet bronz, 13-at ezüst és 18-at arany minősítéssel ismertek el.

Gazdag Attila és Tóth István bírálták el a benevezett pálinkákat
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A mustrára benevezett pálinkák között igazi kuriózumok is akadtak. Ezek egyike a helybéli Gyenes Ferenc fügéből készült párlata volt, amit a Falu pálinkája különdíjjal jutalmaztak. A nem helyi termelők által hozott minták legjobbjának Rácz Zoltán kajszibarackból készült főzetét tartotta a zsűri, ez a minta a Vidék pálinkája különdíjat érdemelte ki. A bírálat legeredményesebb magán-pálinka­főzője Kovács Károly volt, aki öt arany minősítést zsebelt be.

A minősítőt és annak ünnepélyes eredményhirdetését követően a mustrát szervező kerkaszentkirályi önkormányzat disznótoros vacsorára is meginvitálta a termelőket és a falu lakosait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában