célok, határidők

2020.02.28. 11:00

A megyeházán forró téma most a klímavédelem

Az évtized végéig 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest, és arra az időpontra a felhasznált energia 21 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. A teljes energiafelhasználás pedig 2030-ban sem haladhatja meg a 2005-ös szintet.

Arany Gábor

Ülésezik a zalai éghajlat-változási platform Fotó: Arany Gábor

Ez is elhangzott csütörtökön a megyeházán, ahol a zalai éghajlat-változási platform tartotta ülését. A bevezetőben említett számokat a nemzeti energia- és klímatervből, illetve az éghajlat-változási cselekvési tervből idézte Taksz Lilla, a megyei közgyűlés alelnökének, Pácsonyi Imrének bevezetőjét követően.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat klímavédelmi szakreferense országos kitekintést adott az ülés résztvevőinek. Rámutatott, hogy a cél eléréséhez az energiatermelés dekarbonizálásán, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésén át vezet az út, ezért az atomenergiát, a megújuló energiát, az ilyen erőforrásokra alapozott fűtési, hűtési megoldásokat kell előtérbe helyezni. Csökkenteni kell a közintézmények, az ipar és a közlekedés energiafelhasználását. Ösztönözni kell a családok energiafüggetlenségét, megújuló energiatermelést is. Mindezt az energiaszuverenitás, az energiabiztonság megőrzése, megerősítése mellett.

Ülésezik a zalai éghajlat-változási platform Fotó: Arany Gábor

A közeli jövőben megvalósuló példával szolgált a platform résztvevőinek Czigány Tibor, a lenti Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, aki a város geotermikus projektjét mutatta be. Szavaiból kiderült, hogy Lenti tíz intézményét kívánják termálvíz alapú geotermikus energiával ellátni, amihez pályázaton közel egymilliárd forint támogatást nyertek el. A település alatt jelentős termálvagyon található, amit az olajbányászat jól feltérképezett, ám ez idáig a termálvizet csak a gyógyfürdőben hasznosítják. Az idén megvalósuló beruházás eredményeként a 10 intézmény kazánházaiban hőcserélőkön adják át a termálvíz energiáját a fűtési rendszerbe. Ezzel kiiktatva a földgázt a fűtésből, évi 520 tonnával csökkentve az üvegházhatású gáz kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában