Kajszibarack lett a legjobb

2020.03.16. 14:00

A nemzetközi pálinkamustrán közel hatszáz párlatot értékelt a zsűri

A závodi Szász Gábor Orangered fajtájú kajszibarackpárlata lett Pannónia kincse, vagyis az év legjobb párlata a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület és a nagykanizsai önkormányzat által megrendezett harmadik Pannónia Párlatversenyen.

Benedek Bálint

A díjazottak, a vendégek és a szervezők is elégedettek voltak. Balról: V. Németh Zsolt, Rácz Zoltán, Szász Gábor, Gazdag Attila és Cseresnyés Péter

Fotó: Szakony

Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton tartották a parkhotelben, ott, ahol két héttel korábban a 15 fős szakmai zsűri nyolcvan nevező összesen 580 párlatát értékelte. Négy országból érkeztek a minták, Magyarország szinte minden megyéjéből, illetve Szerbiából, Szlovákiából és Romániából. A rangos viadal kifejezetten házi­pálinka-készítőkről szólt, akiknek a termékeit nemzetközi szinten is elismert szaktekintélyekből álló testületek bírálták.

A díjazottak, a vendégek és a szervezők is elégedettek voltak. Balról: V. Németh Zsolt, Rácz Zoltán, Szász Gábor, Gazdag Attila és Cseresnyés Péter
Fotó: Szakony

A megnyitón V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntötte az esemény résztvevőit. Beszédében kiemelte: az idén szeptemberben lesz tíz éve annak, hogy a magánfőzők is felszínre hozhatják kitűnő termékeiket. Míg korábban néhányan a pincék sötétjében próbálkoztak valamiféle ital összeállításával, addig mára kifejezetten sokat fejlődtek a gazdák. Az ilyen versenyek jó visszaigazolást adnak, ugyanis megannyi csodát lehet előállítani azokból a gyümölcsökből, amelyek itt vannak a Kárpát-medence ölelésében. Például a kajszibaracknak párja nincs az egész világon, mert a magyarnak a sav-cukor aránya mind közül az optimális tartományban van.

– Zala megye pedig a körtetermésére és a szőlők sokszínűségére lehet végtelenül büszke – folytatta a miniszteri biztos, aki annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy ezekre az értékekre jobban felhívjuk a figyelmet.

Majd Cseresnyés Péter államtitkár elmondta, a hazai pálinka az elmúlt tíz évben óriási „karriert” produkált, hungarikummá vált. A pálinkászok révén magas minőségben kerül a poharakba, s a fogyasztók odafigyelnek, értékelik azt a terméket, ami csak gyümölcsből készül.

– Nemcsak azért szeretjük, mert jó, hanem mert a miénk – fogalmazott az államtitkár. – Mára üdvözlőitalként szinte mindenütt a hazai pálinkát lehet kóstolni. Az ital készítése ma már tudománnyá vált, a lelkes amatőrök pedig szívesen fejlődnek, képzik magukat, hogy az állandóan változó körülményeknek megfeleljenek.

Gazdag Attila, a versenyt szervező egyesület elnöke értékelésében kitért arra, hogy az indulók közül nagyon sokan odafigyeltek a párlatokra, hiszen számos arany minősítést oszthattak ki. Ezenkívül a húsz kategória mindegyikében egy fajtagyőztest hirdettek. Pannónia kincse, vagyis a legjobb párlat díját a závodi Szász Gábor érdemelte ki Orangered kajszibarackkal, aki még a legjobb bérfőzető címet is megkapta. Pannónia nagydíjas lett a pilisi Mladoniczki István Granny Smith almabor­párlata. A legjobb magánfőzőnek a kanizsai Rácz Zoltánt választották, aki nektárszőlő-párlatával Nagykanizsa legjobb párlatának elismerését is átvette. Ezeken kívül a bérfőzdék közül a harci Brill Pálinkaház Kft., míg a közönségszavazáson a letenyei Pintér Gergely Birsaica vegyes párlatát díjazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában