Több mint egy hektáron termelik a növényt

2020.11.26. 17:30

A közétkeztetésbe is szánják a csicsókát Rigyácon

Több mint egy hektáron termel csicsókát az önkormányzat a közfoglalkoztatottak bevonásával. A Nagykanizsához közeli település önkormányzata a növényt a választékbővítés egyik lehetőségeként a közétkeztetésben is szeretné népszerűsíteni.

Horváth-Balogh Attila

A betakarítás nehezen gépesíthető, így marad a kézi szedés; képünkön Bojkovicsné Hóbor Andrea és Palkó László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Balassa Kornél polgármester elmondta: sikerrel szerepeltek a Start mintaprogram pályázatán, s úgy gondolták, hogy nem szokványos növénykultúrával foglalkoznak, hanem olyannal, amely egészséges, napjaink trendjeibe illeszthető táplálékot ad, s egész évben leköti a közfoglalkoztatottakat.

- Rigyác 2015 óta megfelel a pályázati feltételeknek, de eddig önkormányzatunk nem indult a programon – mondta el a több mint 400 lelkes település polgármestere, aki első ciklusát kezdte meg a tavalyi önkormányzati választásokat követően. – Azt gondoltuk, hogy ezen változtatunk, és mivel az önkormányzat rendelkezik földterületekkel, kézenfekvőnek tűnt, hogy a mezőgazdasági alprogramra nyújtunk be pályázatot. Azért választottuk a csicsókát, mert a napraforgóval rokon növény igénytelen, kártevője és kórokozója nincs, gumótermése pedig az egészséges táplálkozásba jól beilleszthető, és egész évben ad munkát a közfoglalkoztatottaknak. Minden igénytelensége ellenére azért év közben nem árt gyomtalanítani, mert bár elnyomja a gazt, de a betakarítást lényegesen megkönnyíti, ha tiszta a terület.

A betakarítás nehezen gépesíthető, így marad a kézi szedés; képünkön Bojkovicsné Hóbor Andrea és Palkó László Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Mivel gumójának tárolhatósága nem jó, gyorsan veszít a nedvességtartalmából, ezért a legjobb közvetlenül értékesítés előtt kiszedni a földből. Hacsak nem fagyott a talaj, erre egész télen lehetőség van – mondta a polgármester.

Balassa Kornél arról is beszélt: a csicsókának magas az inulintartalma (mely csökkenti a vér inzulinkoncentrációját), ezért kiváló táplálékforrás a cukorbetegek számára. Ezenkívül mivel kevesebb benne a szénhidrát, mint a burgonyában, viszont hatszor több rostot tartalmaz, alkalmas az elhízás kezelésére, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák megelőzésére, továbbá mérsékli az édesség utáni vágyat és a fáradtságot.

Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rákmegelőző élelmiszerként is számon tartják.

– Elsősorban a közétkeztetésben szeretnénk értékesíteni a termést, már küldtünk mintákat a potenciális környékbeli vásárlók számára, s a minap megérkezett az első megrendelés, a közfoglalkoztatottaknak 100 kilogrammot kellett kiszedniük – árulta el a településvezető. – Reméljük, hogy lesz kereslet a termésre, annál is inkább, mert igyekeztünk olyan fajtát választani, amelyiknek a felülete kevésbé göcsörtös, így könnyen hámozható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában